Учени: Екстракт от лук може да смъкне с 50% кръвната захар при диабетици

1
Засега откритието е изпробвано само върху гризачи диабетици
Засега откритието е изпробвано само върху гризачи диабетици

Засега откритието е изпробвано само върху гризачи диабетици

Един популярен зеленчук – кромид лук, може да намали с до 50 процента глюкозата в кръвта при пациенти с диабет тип 2 и да смъкне значително нивата на холестерола, обявиха учени, пише 24 часа.

Засега откритието им е изпробвано само върху гризачи диабетици, но специалистите се надяват, че ще действа и при хора, пише в. “Индипендънт”.

Медицинската находка е на екип начело с д-р Антъни Оджие от Държавния университет “Делта” в Абрака, Нигерия. Резултатите са  представени на годишна сбирка на международното Ендокринно общество в Сан Диего, Калифорния.

Експериментът е проведен с плъхове, на които е даден  екстракт от лук едновременно с популярното лекарство за смъкване на захарта метформин. Оказва се, че зеленчуковият извлек многократно засилва действието на медикамента.

Хората с диабет тип 2 не произвеждат достатъчно инсулин чрез панкреаса, който да регулира захарта в кръвта, и тя може да достигне опасни стойности. От този синдром в различна степен страдат над 500 милиона души по света.

Лукът е евтин и достъпен зеленчук, който има потенциал да лекува повишена кръвна захар, обяснява д-р Оджие. Теорията си той е изпробвал върху плъхове с изкуствено предизвикан диабет. Опитът е проведен върху няколко групи от по 5 гризача - такива с диабет и здрави животни.

Болните са получавали дневно дози от 400 и 600 милиграма екстракт от лук на всеки килограм телесно тегло плюс метформин. Резултатът – кръвната им захар е спаднала с 35 до 50 на сто, усилвайки забележимо действието на лекарството. Понижило се е и нивото на холестерола им.

При здравите плъхове се е появил друг изненадващ резултат – те са наддали на тегло. Обяснението на учените е, че кромидът е повишил апетита им.

Лукът не е висококалоричен. Но се смята, че той ускорява метаболизма, а това засилва охотата за ядене и води до напълняване”, обяснява Антъни Оджие.

Той признава, че екипът му все още няма точно обяснение защо лукът смъква глюкозата в кръвта и са нужни още изследвания, за да се разгадае механизмът.

Хората с диабет тип 2 не произвеждат достатъчно инсулин чрез панкреаса, който да регулира захарта в кръвта, и тя може да достигне опасни стойности.

Колеги на африканския лекар наричат откритието “интересно”, но не са склонни да го обявят за пробив поради липса на клинични данни, базирани на опити с хора.

A ендокринологът Ануп Мисра, председател на индийския Център за диабет, затлъстяване и холестерол, казва: “Индийците консумират огромно количество лук във всякаква форма. Защо тогава страната ни е лидер в заболяванията от диабет”.

Но ролята на лука в контролиране на захарта е доказана и от други изследвания. Анализ от 2014 г., публикуван в научното издание Nutrition, допуска, че зеленчукът има хипогликемичен ефект върху хора с диабет

Авторите казват, че серните съединения в него, а именно С-метилцистеинът и флавоноидът кверцетин, вероятно дават отражение върху кръвната захар.

Кверцетинът смъква захарта, тъй като активизира усвояването на глюкозата от клетките и подобрява секрецията на инсулин. Съдържа се в много плодове и зеленчуци и е от групата растителни съединения, действащи като “чистачи” в тялото, които поглъщат и унищожават свободните радикали. А е известно, че те предизвикват възпаления и са в основата на много здравословни проблеми. Затова лукът отдавна се ползва като противовъзпалително средство. Има и славата на антиоксидант, който предпазва от съдови усложнения, смъква кръвното и брани сърцето.

От столетия лукът се използва в народната медицина като природен антибиотик срещу простуда, грип, кашлица, болки в ставите и за общо укрепване на имунитета

Но причинно-следствената връзка между кверцетина и намаляването на кръвната захар трябва да получи солидни научни доказателства при хората" - казва д-р Амбриш Митал, шеф на отделението по ендокринология и диабет във водещата клиника Max Saket в Делхи. – Дотогава изводите от изследването остават в сферата на теорията.”

Лученият екстракт, даден на плъховете, е бил в непречистен вид и не особено прецизни количества. Ако ролята на кверцетина при хора с диабет се потвърди на практика и започне да се прилага, той ще се приема само по лекарско предписание в строго определени дози във формата на капсула, пише  в. “Индипендънт”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари