Учени: Бирата е по-полезна за имунитета от киселото мляко

0
Благоприятният ефект се дължи на съдържащите се в нея ферменти
Благоприятният ефект се дължи на съдържащите се в нея ферменти

Благоприятният ефект се дължи на съдържащите се в нея ферменти

Бирата е по-полезна за имунитета от киселото мляко, кефира, сиренето и други ферментирали млечни продукти, според китайски учени, цитирани от "Фронтиърс ин нютришън".

Авторите на настоящото изследване от Медицинския университет в Далян, Китай, са оценили състава на пенливата напитка и са установили, че полифенолите и целулозата в нея остават ключови съставки за укрепване на имунната система.

Според учените особено ценни са полифенолите - мощни антиоксиданти с пребиотични свойства. Те създават в храносмилателната система подходяща среда за размножаване на полезни микроорганизми, като подпомагат растежа на лактобацилите и бифидобактериите.

Важна роля играят и епикатехинът, катехинът, метилмалоновата киселина и кафеената киселина, които потискат растежа на патогенните микроорганизми.

Изследователите отбелязват, че безалкохолната бира е по-здравословна от обикновената, тъй като не съдържа етилов алкохол.

Китайските експерти напомнят, че пивото е полезно за организма само когато се пие в разумни количества.

"Умерената консумация на бира помага за предотвратяване на атеросклероза и сърдечни заболявания, потиска рака и подобрява кръвообращението и имунната функция. Доказано е също така, че бирата има антиоксидантно и подмладяващо действие", пишат авторите на изследването, цитирани от БТА.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари