Учебник за първокласници учи как се пишат "пед*раст", "бардак" и "дашен"

0
Гневни родители и експерти по български език изразяват възмущението си в интернет заради учебно помагало по правопис
Гневни родители и експерти по български език изразяват възмущението си в интернет заради учебно помагало по правопис

„Не мога да повярвам?! Каква деградация, как ще ги обяснят тия думи на първолаците, без никаква мисъл и съобразяване експериментират върху децата ни!” Така се възмути депутатът от БСП и бивш външен министър Кристиан Вигенин във „Фейсбук”. Повод за гнева му е новината, която плъзна в социалната мрежа в последните дни за учебно помагало за правопис.

Гневни родители и експерти по български език изразяват възмущението си в интернет заради учебно помагало по правопис, раздадено на първокласници, в което на малчуганите е предложено правилното изписване на думи като "педераст", "стриптийз" и "дашен", съобщава actualno.com.

Във Фейсбук групата "Нови филолози" пост разкрива съдържанието на въпросното помагало, което се нарича "Лесен правопис. Учебно помагало за малки и големи" с автори Неда Милева и доц. Лиляна Василева.

Думите, които е преценено, че е важно да се знаят и изписват правилно, са например:педераст, боклук, бракма, негър, недъгав, зяпльо, идиот, изрод, мушмурок, тъпанар, чорльо, цървулан, скудоумен, кюмюр, калабалък, бръмбазък, смърдеж, смърдя, усмърдявам, будалкам, бардак, резил, платоничен, дашен, жартиера, сутиен, съблазън, бременност, стриптийз, екшън, стендбай, суитшърт, риалити, татуировка, чейндж, шоу, шоута, хип-хоп, ноу-хау, мач реванш, хеттрик и шорттрек.

Колективът на изданието е включил и технически пособия, които вероятно ще са от полза на малчуганите: двуцевка, втулка, пеленгатор, жлеб, обтегач, каптаж, куплунг, лайстна, тенекеджийница, фасонка, фасонки, префасонирам.

Има и по-сложни думи, които обаче умните първолаци също е важно да усвоят: зефир, континуум, структуроопределящ, луминисценция, пиктограма, куртоазия, темпорален, овчедушен, бяло-зелено-червен, магнитуд, невропатологичен, ферментационна, политико-икономически, бранденбургски, звуконепроницаем.

На първите страници на самото помагало е упоменато, че  "Тази книжка е полезна както за първолачетата, така и за техните батковци, каки, майки, бащи, та дори и за някои баби и дядовци".

През септември беше съобщено, че Cartoon Network в партньорство със Столична Община ще раздаде специализирани учебни помагала на всички първокласници в София. Обявената цел на учебните книжки ''Лесен правопис'' бе да помагат на децата да пишат правилно, като те съдържат и кратък речник на най-често грешените думи в българския език.

Източник: Струма
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари