Учебната година в Русе започва с пускане на кораб "по вода"

0
Събитието започва на 14 септември в 18:30 часа
Събитието започва на 14 септември в 18:30 часа

С "пускане по вода" на кораб във фонтана пред Доходното здание ще стартира учебната година в Русе. Събитието ще започне на 14 септември 2016 г. в 18:30 часа. 

Хепънинг на учениците от Националното училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов" включва художествени инсталации "Чайка в полет", "Звучащи вълни" и "ОХ‘топод", около които ще се развият акции с участието на ученици и публика.

Инсталациите са създадени по време на учебната практика на учениците от НУИ "Проф. Веселин Стоянов" и уъркшопи водени от арт-педагози на Център Алос и преподаватели от училището. През изминалата седмица младите художници излязоха от традиционната рамка на обучение и сега ще представят модерна интерпретация на артистични практики и ново общуване с публиката. В градска среда и в реално време учениците, заедно с професионалисти, ще покажат синтеза на отделните видове музикални и изобразителни изкуства по атрактивен и нетрадиционен за зрителите начин.

След това ще има и музикален пърформанс, който "в крак" със съвременните дигитални технологии ще превърне водата, растенията, инсталациите и човешките тела в музикални инструменти. Освен учениците, в него ще се включи и общинския оркестър "Биг Бенд Русе".

Едно от интересните събития ще бъде представяне на създадените мащабни художествени обекти. По ръководството на арт педагози от Център Алос и НУИ "Проф. Веселин Стоянов" учениците ще бъдат запознати с основни принципи на художествени намеси в градското пространство чрез изграждане на художествени конструкции и инсталации, съобразени със спецификата на средата и тематиката на акцията.  

През септември предстоят още няколко събития в рамките на "Паралелни стъпки, паралелни пространства". Сред тях са провеждане на уъркшоп за Художествени инсталации и конструкции по повод Български фестивал на сливата в Троян, участие в Нощта на музеите и галериите Пловдив 2016, ателие "Рисуване със светлина" по време на Нощта на изкуствата в Стара Загора. За тях очаквайте допълнителни подробности.

Източник: Ruse24.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари