Турция е похарчила 7,6 млрд. долара за бежанците на територията си

0
Страната има близо 900 км. граница със Сирия и е една от най-силно засегнатите от бежанската криза
Страната има близо 900 км. граница със Сирия и е една от най-силно засегнатите от бежанската криза Снимка: БГНЕС

Турция, където живеят 2,2 млн. сирийски бежанци - най-многобройната група, до сега е похарчила 7,6 млрд. долара за грижа за тях, каза вицепремиерът на страната Нуман Куртумлуш, цитиран от агенция Ройтерс.

Страната има близо 900 км. граница със Сирия и е една от най-силно засегнатите от бежанската криза. Първоначално Анкара очаква в страната да пристигнат няколко десетки хиляди души, но в крайна сметка техният брой нарасна до 2,2 млн. от началото на конфликта. Турция притежава и най-добре оборудваните лагери за настаняване като наскоро осигури достъп на бежанците и до здравни осигуровки и образование.

Въпреки това според експерти едва около 300 000 души се намират на територията на лагерите, а останалите са пръснати по градовете и селата.

Липсата на работа и възможности, както и очакванията за по-добър живот в ЕС обаче принуди мнозина да напуснат страната, превръщайки я в основен пункт за тръгване към страни от ЕС.

Куртулмуш не уточни за какъв период от време са били похарчени споменатите средства. Според тяхното количество Турция е похарчила около 0,9% от годишното си икономическо производство за отговор на кризата като бежанците съставляват 3% от населението на държавата.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари