Турската лира поевтиня до рекордно ниво

2
Централната банка на страната продаваха долари, но изглежда това не оказа голяма подкрепа за лирата
Централната банка на страната продаваха долари, но изглежда това не оказа голяма подкрепа за лирата

Турската лира поевтиня близо до рекордно ниски стойности днес, като това се случва в период на повишаваща се инфлация, ръст на безработицата и пандемията от коронавирус, поразила силно страната.

Щатският долар днес поскъпна с 1.5% спрямо лирата и по точни начин бе достигнато ниво от 7.1804 лири за долар, нива, невиждани от август 2018 г. насам, съобщи Profit.bg.

Именно преди около две години 1 щатски долар достигна стойност от 7.236 лири.

„Въпрос на време е да достигнем до 7.25 лири за долар и след това лирата да продължи да поевтинява“, каза Брад Берчел, директор на валутните операции в Jefferies.

За да прекъсне обезценяването на националната си валута, в последните дни от централната банка на страната продаваха долари, но изглежда това не оказа голяма подкрепа за лирата. Днес от централната банка обявиха, че ще ограничи достъпа до деноминирани в лири транзакции на чуждестранните инвеститори.

Турската централна банка ревизира в края на април прогнозата си за годишната инфлация на 7.4 процента, спрямо 8.2 на сто от края на 2019 г.

Преди пандемията от коронавирус, безработицата в страната бе на нива от 14%. Затварянето на хотелите и ресторантите в страната се очаква да повишат данните в следващите месеци.

По последни данни от Университета Джонс Хопкинс, в Турция са отчетени 129 491 заразени с COVID-19, което нарежда страната на осма позиция по този показател в света.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари