Туризмът и рибарите скочиха срещу ветропарковете в Черно море

1
Искат, ако се правят ВЕИ, те да бъдат много навътре в морето
Искат, ако се правят ВЕИ, те да бъдат много навътре в морето

Искат, ако се правят ВЕИ, те да бъдат много навътре в морето

Туристическият бранш е против законопроекта за изграждане на вятърни електроцентрали в морските пространства, приет на първо четене в Народното събрание, съобщи съпредседателят на Варненската туристическа камара проф. Стоян Маринов, цитиран от БТА.

Становищата на членовете на организацията бяха събрани чрез анкета, пусната в края на миналата седмица. Резултатите показват, че нито един от тях не е изразил положително отношение към законопроекта, посочи Маринов.

Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма коментира пред БНТ, че е "нарушен културният елемент на екосистемата" с изграждането на ветропарковете. По думите му този летен сезон щял да бъде застрашен, ако туристите усетят, че нещо не е така, както им е било обещано.

Рибарите също не са съгласни с така внесения Законопроект за енергията от възобновяеми източници в морските пространства на страната. Около това мнение се обедини браншът по време на среща, състояла се тази сутрин във Варна, каза председателят на рибарското сдружение "Черноморски изгрев" Емил Милев.

Той уточни, че зад това становище стоят не само членовете на сдружението, но и рибари от Шабла до Бяла, както и Асоциацията на производителите на рибни продукти "БГ Фиш".

Милев коментира, че рибарите ще изчакат дебатите по законопроекта в Народното събрание, които ще се състоят на 6 февруари и за които очакват да получат покана. Следващите действия ще зависят от това дали ще бъдат взети под внимание забележките на сектора и, ако това не е така, ще се стигне до стачни действия, допълни той.

"Ако законът бъде приет в този си вид, ще бъдем ощетени. Тези ветропаркове ще са на пътя на рибата. Доказано е вече, че тези ветропаркове обръщат теченията. Готови сме за протест, ако се наложи", предупреди рибарят Красимир Петров.

Желанието на бранша е, ако се правят офшорни централи, те да бъдат много навътре в морето като в Румъния. Тяхното предложение е перките да са в 100-метрова изобата.

"В законопроекта не се посочва отстояние от брега и дълбочината, на която ще бъдат поставени перките. Рибарите настояват за дълбочина от над 100 метра, което е на 20 мили навътре в морето край Варна на 50 мили край Калиакра. Инвеститорите няма да сложат перки на такива разстояния, защото инвестицията им ще се оскъпи", коментира варненският депутат от "Възраждане" Коста Стоянов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари