Хотелиери, рибари и еколози се обявиха срещу ветропарковете в Черно море

3
Според Борислав Гуцанов, ако бъдат поставени перки в морето, туристическата индустрия ще бъде унищожена
Според Борислав Гуцанов, ако бъдат поставени перки в морето, туристическата индустрия ще бъде унищожена

Според Борислав Гуцанов, ако бъдат поставени перки в морето, туристическата индустрия ще бъде унищожена

Хотелиери, рибари и еколози от Българското Черноморие поискаха днес вносителите на проектозакона за енергетика от възобновяеми източници в Черно море да го оттеглят преди второто му четене в Народното събрание. В дискусията се включиха и кметове на общини, политици, еколози, предаде БТА.

Според Борислав Гуцанов, депутат от коалиция „БСП за България“, ако бъдат поставени перки в морето, туристическата индустрия ще бъде унищожена. В Италия, Франция, Испания, Турция, Гърция такива ветропаркове няма, подчерта Гуцанов. По думите му перки са поставени в северните морета, но там никой не ходи на плаж. Той подчерта още, че с туризма се изхранват над 250 хил. души у нас, докато с ветропарковете ще бъдат ангажирани максимум хиляда.

Изграждането на паркове ще повлияе негативно и на морската флора и фауна, затова рибарите трябва да бъдат подкрепени в желанието им да запазят поминъка си, допълни Гуцанов. Той подчерта, че всеки инвеститор ще се стреми да поставя перките колкото може по-близо до брега, защото в противен случай трябва да влага много пари за прокарването на кабели до сушата. За потребителите това също не е изгодно, защото таксата за пренос на енергия ще скочи, допълни депутатът. Той определи проектозакона като „брутално лобистки“, какъвто не е внасян в парламента през последните 30 години. Гуцанов изрази надежда, че вносителите му ще „проявят здрав разум“ и ще го оттеглят преди второ четене.

Позицията за оттеглянето на закона бе подкрепена изцяло и от Емил Милев, председател на рибарското сдружение „Черноморски изгрев“. Той подчерта, че никой не е търсил позицията им като заинтересована страна при внасянето на проекта в парламента. Не е ясно и каква е позицията на Еврокомисията, при положение, че опазването на биоресурсите в морето е в правомощията на Европейския съюз. Риболовът приключва, ако в морето бъдат поставени перки, бе категоричен Милев. По думите му рибарите в страната са единни в позицията си и на предстоящата кръгла маса по темата в София на 6 февруари ще я защитят.

За оттегляне на проектозакона се обяви и Станислав Стоянов от Съюза на хотелиерите в „Златни пясъци“. Според него туристическият бранш също е единен в негативното си отношение към поставянето на перки в морето и е готов да отстоява позицията си. Надеждите ни за предстоящия летен сезон са да е по-силен от миналия и да достигнем нивата от 2019 година, обясни още Стоянов. По думите му ще се разчита на увеличение на гостите от Полша и съседните ни държави, както и на възстановяване на чартърните програми на авиокомпаниите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Любопитно
    Какъв ли е коментарът по темата на ЕКО Експертката от РИЙОСВ Русе, г-ца Панкова?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари