ЦИК отново отложи заседанието за резултатите от президентските избори

0
То ще започне най-рано в 23 часа, обяви председателят на комисията Камелия Нейкова
То ще започне най-рано в 23 часа, обяви председателят на комисията Камелия Нейкова Снимка: БГНЕС

То ще започне най-рано в 23 часа, обяви председателят на комисията Камелия Нейкова

Заседанието на ЦИК, на което трябва да бъдат оповестени окончателните резултати от президентските избори и да се насрочи балотаж на 21 ноември, отново беше отложено.

То ще започне най-рано в 23 часа, обяви председателят на комисията Камелия Нейкова.

Причината е, че все още се чака документацията на една районна избирателна комисия, обясни тя предава БНР.

Тъй като Районна избирателна комисия Пловдив – град, още не е пристигнала, трябва да бъдат приети нейните документи, след това да бъдат въведени в бозата данни, да се извърши проверка на несъответствията и чак тогава можем да вземем решени за обявяване на изборите за президент и вицепрезидент, тъй като законовият срок е днес“.

Причините за забавянето в Пловдив

Голям брой сгрешени протоколи в Секционните комисии, както проблеми с липсващи приложения за отчитане на контролните разписки - това са причините довели до забавянето на 16 та Районна избирателна комисия за Пловдив - град, която остана последна да внесе изборните документи в ЦИК. Преди минути членовете на комисията пристигнаха в София.  Преди това председателят на пловдивската РИК Ивайло Василев даде още яснота  за забавянето на изборните книжа. 

По закон, „Информационно обслужване“ трябва да сканират всеки един протокол и всяко едно нещо, което се предава на хартиен носител като книжа. Това нещо трябваше да бъде сканирано, трябваше да бъде изпратено в ЦИК по електронен път, след което на нас да ни бъдат предоставени всички данни, за да може ние да си свършим пък, от наша гледна точка, работата. Другата причина е голям брой сгрешени протоколи от секционни избирателни комисии, както и липсващи приложения 9 и 13, които служат за отчитане на поенето на контролните разписки

Според Ивайло Василев 16-а РИК се вмества в законовия срок за предаването на изборните документи. 

Член 296 ал. 1 от Изборния кодекс казва, че срокът, в който трябва да се предадат изборните книжа от РИК е 48 часа след обработката и на последния секционен протокол. Последният секционен протокол ние сме го обработили в 6:00 сутринта в понеделник. Законовият срок, който ние трябва да спазим, е 48 часа, което означава 6:00 сутринта в сряда. Отиваме много часове преди законовоопределения срок

Прекъснато заседание по-рано днес

ЦИК прекъсна сутрешното си заседание и то продължи след 18:00 часа. Това бе необходимо, за да могат 4-те районни избирателни комисии, които все още тогава не бяха предали изборните си книжа в ЦИК, да го направят.

Председателят на Комисията Камелия Нейкова обясни по това време, че, след като се проверят несъответствията по приетите документи, ще се обявят и резултатите от проведения вот за президент и вицепрезидент:  

"Централната избирателна комисия, предвид законовоопределения срок, трябва да вземе своето решение за резултатите от  изборите за президент и вицепрезидент. Срокът ни е до края на деня днес - 48 часа, съгласно Изборния кодекс, като ни предстои и да вземем решение, свързано с провеждане на жребий за обръщение на кандидатите, които евентуално ще участват в нов избор".

Единственият диспут между кандидатите за президент Румен Радев и Анастас Герджиков ще бъде по БНТ в четвъртък от 20.00 часа, съобщиха от обществената телевизия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари