Цените в България са неадекватни

1
Цените на петрола се сринаха, но България е в друг свят
Цените на петрола се сринаха, но България е в друг свят Видео: БГНЕС

През последната 1 година и 7 месеца цените на петрола спаднаха драстично от 115 долара под 30 долара. За последен път стойността на черното злато е била такава в края на 2004 г., т.е. преди цели 12 години.

Петролният пазар не вдъхва оптимизъм на експертите. Водещи световни банки, сред които „Морган Стенли“, не изключват петролът да поевтинее още и да стигне 20-25 долара за барел. И докато цените на световните пазари продължават да се понижават повече от година и половина, в България хората сякаш почти не са почувствали това. Повечето шофьори са на мнение, че намаленията са незначителни и това се дължи на съществуващия, според тях, картел. За тях всяко намаление е от значение за изтънелия през последните години семеен бюджет.

Столичанинът Янко Велков заяви пред БГНЕС, че през последните два-три месеца се наблюдава намаление на горивата.

“Аз карам на дизел, който от 2.20 лв./л сега е вече 1.80 лв./л. на определени места, но не навсякъде. Има бензиностанции, които са по-малки като вериги и там горивото е с десетина стотинки по-евтино, което е 30 стотинки, но те са важни за бюджета”, сподели той.

Велков е убеден, че в България има споразумение да не го кажа с други думи картел. “Тук всичко става под натиска на обществото. Те няма да тръгнат сами, това няма да стане с конкуренция, просто няма толкова много вериги и толкова много самостоятелни бензиностанции, а и те зареждат от едно и също място. Липса на конкуренция, какво искате, така не става”, коментира мъжът. Той е на мнение, че няма как да бъде пропорционално намалението на цените. “Спадът в цената на горивата дойде от натиска на обществото и то намаляването дори не е толкова, колкото би трябвало да бъде”, каза Велков. Според него има възможност да паднат цените и повече. “В Бургас, при положение, че има дизел за 1.60 лв. Очевидно има потенциал, винаги има потенциал. Има споразумение и си държат едно ниво и това е”, посочи той. Пак добре, че и това стана като намаление, защото можеше и това да не се получи, допълни Янко Велков.

България е друг свят и свалянето на цените не знам колко е адекватно спрямо минималната работна заплата. Това заяви Николай Дограмаджиев, който също е софийски шофьор. Според него има смисъл от понижаването на цените, дори ако това е с една стотинка. “Не знам доколко това ще се отрази на нашия джоб. Със сигурност драстичното сваляне на цените е по-добрият вариант. Всеки иска да е по-евтино”, посочи той. Дограмаджиев е категоричен, че няма никакво стабилно намаление на цените.

„Това че те падат с няколко стотинки на литър, нищо не е. Дали ще е с един два-три или пет лева, в рамките на един резервоар пълен с гориво, това абсолютно не се отразява по никакъв начин”, споделя той и добавя, че според него това е и причината да не усеща някакво намаление на цените по бюджета, който отделя за гориво на колата си. Освен това през зимата и разходът за гориво на колата е по-голям, така че нещата са абсолютно същите. Дограмаджиев посочи, че преди години дизелът е бил по-евтин от бензина, в момента са на почти една и съща цена.

“Спрямо Европа сме с едни от най-високите цени, а да не говорим за качеството. Знаете, че ако заредите в България, много от новите коли дори правят проблеми. Това е един ясен сигнал, че горивото е абсолютно некачествено в България”, каза той.

Но има и такива, които са на обратното мнение. “Да, може да се каже, че бюджетът ми за гориво намаля, защото падането на цените на горивата се отразява. Като зареждах за 20 лв. преди гориво, сипвах 8 л., а сега сипвам 10 л. По-различно е положението. Не мога да кажа, че бюджетът ми е драстично намален за гориво, но пък са повече литри, повече километри”, сподели Мартин. Той обаче също смята, че цените у нас не са адекватни на сериозните спадове в цените на петрола и на горивата в Европа. Според него това не може да се промени, защото всички гледат да спечелят повече. Същото се отнася и за цените на хранителните продукти, когато цената на горивата скочи, те поскъпват, обаче когато цената на горивата спада, хлябът струва 1 лв., не 0.70 лв. Мартин смята, че цената на горивата в цялата страна трябва да бъде една и съща, а не да се различава в София, Варна или Пловдив. Той твърди, че е забелязал, че дори в рамките на една и съща верига бензиностанции, цените на горивата в различните градове е различна.

А как наистина стоят нещата в страната и по-конкретно в граничните райони, разказват кореспондентите на БГНЕС.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари