Цените на цветята скочиха за 8-ми март

0
Все повече хора подаряват цветя в саксии, за да им се радват по-дълго време
Все повече хора подаряват цветя в саксии, за да им се радват по-дълго време Видео: Нова телевизия

Цените на цветята скачат за 8-ми март. Колко ще струват празничните букети тази година? Пътят на цветята от производителите в чужбина до нашата страна проследи Надя Хамдан по Нова телевизия.

 

И тази година в навечерието на 8-ми март цените тръгнаха нагоре. Истината е, че на пазара има цветя за всеки джоб - от цвете за левче до луксозни скъпи букети. Лалетата и зюмбюлите са сред най -търсените цветя. Все повече се купуват и цветя в саксии за празника. Тенденцията се налага от няколко години, а причината е, че хората предпочитат живо цвете, което ще радва собственика си дълго време.

„Най-хубавата стока в света, това са цветята”, казва Андрей Найденов, вносител и търговец на цветя.

Родното производство не може да се похвали с голямо разнообразие, но това се компенсира с вноса. Най-много цветя за нашия пазар идвот от Холандия, Гърция и Турция.

„Това е най-хубавата борса в света, холандската борса, там идват отвсякъде, от Южна Америка, от където се сетите има”, добавя Андрей Найденов.

А от обширните холандски полета лалетата пропътуват хиляди километри със самолети, преди да стигнат до нас. И последна спирка. Преди да ги видим по пазарите, цветята минават оттук в оранжериите и складовете на вносители и производители.

Преди празника, те отчитат поскъпване навсякъде, включително и на холандската борса.  

„Нашите търговци също приемат чуждия опит и също така успешно вдигат цените. Примерно ако лалето влезе на цена да кажем 70 стотинки, задължително цената е поне 1,5 лв. Тоест формулата е проста – взимам за един, продавам за два, взимам за 3, продавам за шест”, казва Валентин Петков,  производител и вносител на цветя.

А ден преди осми март, цветя има навсякъде. Пазарите вече са заляти от цветя. А разнообразието е както във видовете, така и в цените, на които се продават. Най-търсени са лалета, фрезиите, розите и зюмбюлите. Тук срещаме Ани, която избира букети за дъщеря си и най-добрата си приятелка.

„Сравнение си правя. Примерно мушкатото много расте, ето виждате колко пъпки има и ще цъфти дълго време и е евтино – три лева”, казва Ани.

А според Ани, най-скъпи са цветята в магазините.

Зюмбюлът около шест лева върви, игликата на пет. Най-голям наплив утре ще има”, прогнозира Валентин Петков, производител и вносител на цветя.

Скъпи или евтини, Ани не пропуска да зарадва жените около себе си за празника.

Източник: Нова Телевизия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари