Църковният брак невъзможен за млада двойка, защото бъдещата булка е от арменски произход

0
Радостина Зилян е православна християнка, но с арменски произход и българската църква отказва да я венчае за Петър
Радостина Зилян е православна християнка, но с арменски произход и българската църква отказва да я венчае за Петър Видео: БНТ

Три църкви в Пловдив отказаха да венчаят млада двойка. Църковният брак за Петър и Радостина е невъзможен, защото бъдещата булка е от арменски произход и е кръстена в Арменска апостолическа православна църква.

В края на януари сливенският митрополит Йоаникий издаде специална заповед, с която забранява на свещениците да сключват смесени бракове на православни с католици, протестанти и арменци. Оказва се, че и в Пловдивска епархия това правило се прилага.

За влюбените Петър и Радостина подготовката на сватбата удря на камък, когато отиват в църквата “Света Петка”, за да запишат дата за венчавка.

Петър Рашков: “В момента, в който казах фамилията на бъдещата ми жена Зилян, жената ме погледна сепнато и казва “не може така в православната църква арменци, смесени бракове” и стана доста враждебна.”

Последвали посещения в църквите “Свети Георги” и “Свети Мина”. Предложили на Радстина да се покръсти според източно-православния канон и обяснили, че смесеният брак е невъзможен, защото арменската църква приема Христос като БОГ, а православната като БОГОЧОВЕК.

Радостина Зилян: “Аз съм православна християнка и не виждам смисъл отново да се прекръствам, което знам, че дори е грешно. Едва ли не ние не сме желани в българската православна църква , което не е редно…”

Според решение на Светия синод на Българската православна църква от 1967 година смесените бракове се допускат при условие, че бъдещото поколение ще се възпитава според православната вяра.

Виктор Христев – протосингел на Пловдивска митрополия: “В църквата съществува т.нар. ИКОНОМИЯ или снизхаждение, това правило е за българи, които живеят извън пределите на православна страна, т.е. в католическа страна или в протестантска, за да може да сключват църковен брак, само за там.

Последната надежда на Петър и Радостина е Арменската църква, където ги приемат с радост и насрочват венчавка за 11 юни. Заради техния случай арменски свещеници у нас са обезпокоени и ще отпрявят официално питане до българския патриарх Неофит.

Архимандрит Исахак Похосян – Архиерей на Арменската апостолическа православна църква в България: “Искам да кажа, че християнството е онази религия, която е дошла да обединява хората и няма друга такава, която да иска да обединява хората с любов, в основата на тази вяра стои любовта. И ако в нашия съвременен широкомислещ свят се появяват духовници, които се опитват да разделят двама млади хора, които се обичат, то това наистина е един момент, който поражда безпокойство. Бих искал да отправя апел за спокойствие и за мир към моите сънародници. Дълбоко вярвам и съм убеден, че това явление не е насочено срещу арменците. Аз си го обяснявам като поведение на светско-политически лица."

Архимандрит Похосян припомни, че Арменската църква е първата в света, която приема християнството за своя държавна религия. В поредица международни документи от края на 20 век на най-високо ниво са уредени догматичните различия между православни и дохалкедонски църкви, сред които и арменската.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари