Почитаме мъченици Хрисант и Дария

1
Честито на всички именици!
Честито на всички именици!

На 19 март църквата почита свети мъченици Хрисант и Дария.

Хрисант, след като прочел Евангелието и Книгата на Апостолските деяния, приел християнството. Това не се харесало на баща му и той го оженил насила за езичницата Дария, за да го накара да се отрече от вярата си.

Но Хрисант поучил Дария и тя приела неговата вяра. Двамата живели заедно в привиден брак и след смъртта на бащата започнали свободно да изповядват Христа.

По времето на император Нумериан Хрисант и Дария били измъчвани заради вярата си. Но и самият мъчител Клавдий, като видял търпението на двамата мъченици и чудесата, станали по време на мъченията, приел Христовата вяра, поради което се удостоил с мъченическа смърт.

Дария пък била толкова търпелива в мъките, че езичниците викали: “Дария е богиня!“.

Хрисант и Дария били убити с камъни. На мястото, където били погребани, по-късно била построена църква. Светите мъченици пострадали за Христа в Рим в 284 година.

По нашите земи името Хрисант и Хрисанти се среща в Югоизточна България, където се срещат доста българи с гръцки произход.

Никой обаче не знае защо са решили, че и Найден има имен ден днес. Най-вероятно се свързва с факта, че навремето най-често с това име са били наричани подхвърлените пред вратата или случайно намерените деца.

Ще се отнася до Найден, подхвърлянето на деца бил основният разпространен начин сред по-бедните слоеве, да дадат детето, за което не могат да се грижат за осиновяване.

Обикновено са оставяли децата пред вратата на по-заможни хора, или на такива, за които се знае, че нямат деца и ще се зарадват.

Богатите или бездетни християни са считали това като дар от Бога и са приемали детето. Детето оставало в дома, като дар от Бога.

Имен ден: Хрисант, Дария, Дарин, Дарина, Найден, Найдa

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари