Три държави бездействат за поредната екологична катастрофа над Русе

2
Сигналът за самозапалилите се въглища на сръбска баржа се оказа още от 3 юли
Сигналът за самозапалилите се въглища на сръбска баржа се оказа още от 3 юли

Сигналът за самозапалилите се въглища на сръбска баржа се оказа още от 3 юли

Трета седмица властите на три държави бездействат за поредната екологична катастрофа над Русе. Три сръбски баржи, превозващи 3600 тона въглища от пристанище Констанца за Белград, са спрели на 496-и речен километър близо до пристанище Гюргево от над две седмици и не могат да продължат поради ниското ниво на река Дунав. На едната баржа от 3 юли има самозапалили се въглища, които обгазяват нашия град.

Местната екоинспекция излъчва хилави съобщения за замърсяването, от които все излиза, че "нормите са завишени, но не превишени". Кметът и екоминистърът в оставка дни наред имитират дейност, както и румънската страна, а от Сърбия няма ни вест, ни кост. Междувременно пожарът вече е обхванал и втората баржа, като има опасност да се прехвърли и на третата, съобщи днес агенция Аджерпрес, цитирана от БТА.

Инспекторатът за извънредни ситуации в Гюргево описа днес хронологията на случая:

Още на 3 юли пожарната служба е получила на спешния телефон 112 сигнал за пожар в товара на баржа, превозваща въглища. Обаждането е постъпило от персонала на тласкача. След интервенцията баржата, заедно с други два подобни плавателни съда, принадлежащи към същия конвой, е продължила пътуването си до крайната дестинация Белград, но поради ниското ниво на реката е спряла и не може да продължи. С оглед на естеството на товара и поради високите температури въглищата се самозапалват, като горят в тлееща фаза без пламък, уточнява Инспекторатът за извънредни ситуации в Гюргево.

Ръководството на инспектората е провело разговори с представителя на транспортната компания за начина на гасене на товара, а именно чрез наводняване, което би довело както до разграждане на товара, така и до възможността баржите да потънат и да се стигне до огромно замърсяване на река Дунав. Това допълнително увеличава и задушливия дим, който се носи към Русе.

Според румънския Инспекторат за извънредни ситуации възможно решение на проблема е да се разтовари съдържанието на баржите, да се потуши тлеещият пожар и въглищата (1200 тона във всяка баржа) да се преместят на четири баржи, за да се намали товарът. За това оня ден говореше и кметът на Русе Пенчо Милков, който щеше да настоява за такива мерки от колегите си в Гюргево. Резултати обаче няма. Според БТА, "за извършването на тази маневра е необходимо използването на плаващ кран и в момента се водят разговори с българските партньори за разрешаване на ситуацията във възможно най-кратък срок".

Представители на Инспектората за извънредни ситуации в Гюргево заявяват още, че "тази ситуация не застрашава членовете на екипажа, а пожарникарите изпълняват задачи по наблюдение и са готови да окажат подкрепа по всяко време, ако ситуацията го налага".

Нашата екоинспекция също иначе отчита дейност - тя е уведомила на 19 юли министъра на околната среда и водите Борислав Сандов, който е изпратил сигнал до румънския държавен секретар по околната среда, за да се предприемат действия по преместването на съда далеч от града. Вече има и координация между представителите на пожарната от двете страни на границата, за да бъде потушено това тлеене, изтъква инж. Цонка Христова, директор на инспекцията, в съобщение на сайта на РИОСВ.

Резултати от сигнала не са известни. Министър Сандов е направил едно формално включване по темата на 19 юли вечерта, когато русенци вече бяха протестирали срещу замърсяването. Това включване обаче само дословно повтаря съобщението на РИОСВ от същия ден. С други думи - дотук поне публично известната активност на министъра се изчерпва с въпросния сигнал.

Към тлеещите въглища в коктейла, който дишат русенци, се добавя и традиционното за този сезон горене на стърнища на румънския бряг на реката. В града подозират и че местните печално известни индустриални замърсители, които властите обикновено избягват да назовават по име, се възползват от ситуацията да престъпват на свой ред нормите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    5
    10 стинки
    Къде сте дишащи? Защо не сте затапили Дунавмост за пети пореден ден? На мързелив човек и въздух не му се полага.
  • 5
    4
    Общината
    Е уведомите еко министерството едва на 19 юли, а проблемът е от 3-ти. Няма ли кой да организира зареждане на колективен иск за бездействието й
  • 10
    3
    ...
    В чародейките или в мальовица може и да не се усеща, ама я питай тия дето живеят на центъра и до дунава!!!
  • -15
    2
    QCHECK
    Каква "екологична катастрофа" е един умрял шлеп с пушещи въглища? Вие добре ли сте? Никаква миризма не се усеща в града.
  • 10
    1
    666
    къде сте еколози/спелеолози/лодкари ?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари