Плаващ кран ще разтоварва тлеещите баржи в река Дунав

0
Въглищата ще се разстилат в празна секция и ще бъдат обливани с вода
Въглищата ще се разстилат в празна секция и ще бъдат обливани с вода Видео: Русе Медиа

Действията по разрешаване на казуса с горящите сръбски баржи с въглища, които са в река Дунав, започнаха вчера

Конвоят е от четири шлепа, три от които са натоварени с въглища, а един с арматурно желязо. Според капитана вече има настъпили деформации в конструкцията на двете горящи баржи, а непрекъснатото им обливане с вода е довело до натежаване на съдовете. Те обаче все още са в състояние да бъдат преместени по вода, информира Русе Медиа.

Около 17 часа вчера баржата с желязо е била отделена от конвоя и придвижена към Пристанище Изток в Русе. В следващите дни предстои нейното разтоварване, като е получено разрешение от Агенция „Митници“ за тази дейност, тъй като товарът е на собственик от страна, която не е член на ЕС. Целта е разтовареният съд да бъде използван за претоварването на въглищата, които пожарникарите от Гюргево се опитват да гасят, но засега неефективно.

Плаващ кран ще взема от товара и ще го слага в празната секция, която ще се върне обратно на място. След като бъдат разстлани там, ще бъдат заливани с вода и ще се взема нов слой, докато се постигне 50 процента разтоварване на съда. Сръбският корабособственик е уведомил българските и румънските институции, че от Белград са потегли две празни секции, които да се включат в операцията. Докато пристигнат, ще се действа само с тази с разтовареното желязо.

Интересен е въпросът с плаващия кран. Оказва се, че собственикът не е търсил съдействие от ИАПДД за крана „Титан“, а ще ползва кран, който е под австрийски флаг и се намира на българския бряг, в непосредствена близост до котвостоянката на „Титан“. Сръбският корабособственик се е свързал с оператора на крана и за късмет се е оказало, че кранът е в готовност, на локация и има свободен календар да извърши тази операция.

Става ясно още, че въпросният конвой още на 2 юли е застанал на позицията, на която е в момента, но на 8 юли е потърсен контакт за съдействие от българска и румънска страна. Оказва се, че е с дълбочина на газене между 2.30-2.50 метра, но е бил натоварен и е потеглил въпреки усложнената обстановка, където на прага при Белене не могат да преминават съдове с дълбочина над 2 метра. Всяка от баржите с въглища пренася 1200 тона товар.

Още на 8 юли, когато е възникнал пожарът, на капитана е било предложено съдействие от румънските гранични служби за гасене и изхвърляне на част от товара, но той е отказал. По неофициална информация това не е първият инцидент на този кораб с този капитан – в началото на годината е имало отново пожар, само че в района на пристанище Видин.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари