Траян Тотев: Ще пратя сигнал до МК с въпроси за ремонта на моста на Кольо Фичето

3
Дали ремонтът се прави по най-добрия начин, виждайки грозния излят бетон, обграждащ една от колоните на архитектурния шедьовър
Дали ремонтът се прави по най-добрия начин, виждайки грозния излят бетон, обграждащ една от колоните на архитектурния шедьовър Снимка: Фейсбук

Дали ремонтът се прави по най-добрия начин, виждайки грозния излят бетон, обграждащ една от колоните на архитектурния шедьовър

Мостът на Кольо Фичето край Бяла, Русенско, се ремонтира за пръв път от 100 години. До тук добре, но дали се прави по най-добрия начин. Не може да не си зададем този въпрос, виждайки грозния излят бетон, обграждащ една от колоните на архитектурния шедьовър. Изпълнителите са „ТРЕЙС ГРУП ХОЛД“ АД, „ТЕХНОСТРОЙ БЪЛГАРИЯ“, а стойността на проекта е малко над 9,5 млн. лева. Във връзка с този ремонт и извършваните дейности, които будят недоумението на стотици жители на русенска област още утре ще отпратя сигнал до Министерство на културата с въпроси:

1. Част от съгласувания с министерството проект ли е изливането на огромно количество бетон в основите на моста?

2. Дори да бъде запръстен, този бетон съвпада ли с методите, с които моста е конструиран от уста Кольо Фичето през 1865 година и не трябва ли всички технологии да бъдат пресъздадени по методи приближаващи се до автентичното?

3. Следи ли се на място изпълнението на проекта, освен от надзора и от представители на Министерството на културата?

4. Има ли увеличение на предвидените първоначално 9,5 млн. лв. за изпълнение на проекта?

Траян Тотев

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    8
    Аре без драми!
    То голяма дадания заради едно укрепване. Ама моста бил на 100 , на 200 години. Ама как било в западна Европа. Е пък точно там, няма мост, катедрала или забележителност, която да не е укрепена точно с железобетон! Какво си мислите, че Версай ще си стои непокътнат за хилядолетия ли? Прави се ремонт, после идват реставраторите да го пресъздадат визуално и това е. Свинксовете в Египет укрепват с бетон бе хора!
  • 4
    7
    daskal
    Още като съобщиха, че ще ремонтират моста на Фичето, извиках: "Не! Само това не!" Разбрах, че ще му е.ат мамата. Завършен е преди 155 години! Хидравлическо постижение-шедьовър с дължина 280 метра! Най-голямото и известно на Балканите за времето си. Наводнения отпреди 130 години са го увредили частично и през 1923-та е възстановен с укрепване на основите от стоманобетон. Сега дойдоха родните вандали, които ще довършат всичко.
  • 4
    6
    Мдааа
    Значи отпускаме пари от държавния бюджет за такива "национални богатства" като Рут Колева, Богдан Томов, Владимир Ампов и т.н. Парите са отпуснати от национален фонд култура и става дума за над 100 000 лева на "богатство". Ама пари за реставрация няма. Има пари за бетонно укрепване и до там.
  • 5
    5
    123
    Господ да ги убие тези изроди! Поредните гербаджийски схеми! Ама и нас да затрие, че си стоим и мълчим. Малко са ни били 500 години робство. Не сме си научили уроците!
  • 11
    4
    до 3
    Това, че няма специалисти -реставратори в България не значи, че трябва да му ударим един асфалт отгоре. След като имаме милиарди да купуваме самолети модел от преди 40 години, значи можем да намерим няколко милиона за да си внесем реставратори, ако искаме този мост да го имаме. Без друго нямаме кой знае колко запазени мостове и сгради от преди сто , двеста или повече години.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари