Транспортът ще поскъпне с 20%

0
Това предупреждават от Камарата на автомобилните превозвачи в България (КАПБ)
Това предупреждават от Камарата на автомобилните превозвачи в България (КАПБ) Снимка: Красимир Свраков

Цената на транспортната услуга в страната ще скочи с поне 20%

Това предупреждават от Камарата на автомобилните превозвачи в България (КАПБ). Причината, според тях, се крие в повишението на тол тарифите, които бяха одобрени в сряда на едно от последните заседание на кабинета "Петков". Според превозвачите увеличението е шоково, посочи Economic.bg

"С вчерашното си решение представителите на правителството за пореден път не изпълниха своето обещание за диалог и съвместна работа при увеличението на тол таксите. По този начин транспортните фирми са принудени да вдигнат цената на транспортната услуга, която да покрие въпросното увеличение", се казва в позиция на КАПБ.

Те твърдят, че "десетки пъти предупреждавахме", че в момент на галопираща инфлация и неконтролируем скок на цените на горивата, увеличаването на тол таксите е "крайно неприемлив вариант".

Транспортният бранш и регионалният министър в оставка Гроздан Караджов проведоха редица срещи, на които бяха обсъдени новите тарифи. Освен по-високи такси за магистралите и първокласната пътна мрежа, превозвачите ще плащат и за второкласните пътища. Досега цената за преминаване през тях бе 0 ст/км и реално се получаваше така, че леките коли плащат за тях с винетките си, а камионите и автобусите – не.

След протести и високо напрежение между властта и бранша, Караджов все пак склони повишението да е поетапно – 50% от общото планирано увеличение ще влезе в сила от 1 юли. Останалите 50% ще започнат да действат от 1 януари 2023 г., когато ще бъде достигнат пълният размер на първоначално предложените промени в тарифите.

Дори по време на преговорите браншът настояваше, че не може да поеме планираното увеличение и то ще бъде прехвърлено на крайните потребители. Те дори заплашиха, че хлябът ще поскъпне с поне 50 ст. Караджов отговори със собствена статистика, която сочеше, че толуването на второкласните пътища ще добави една стотинка на всеки 20 хляба.

От КАПБ казват, че правителството не се е вслушало в транспортния бранш и е отказало да направи пълен одит на тол системата, да разследва комисионните, които Националните доставчици на услуги получават и да промени модела, по който се съставят т.нар. компенсаторни такси.

Припомняме, че одит на тол системата бе назначен от министъра в оставка, но той отне твърде дълго време и до момента не са оповестени данни от него. Междувременно Главна дирекция "Национална полиция" изпрати тол системата в прокуратурата заради съмнения за нанесена щета в особено големи размери на държавния бюджет, както и за неизпълнение на договор, който е сключен с "Капш" от предишното ръководство на Агенция "Пътна инфраструктура".

Министърът имаше намерение и да ореже договора на "Капш" и да намали комисионната от 7%, която в момента получават Националните доставчици на услугата (НДУ). Тези намерения обаче няма да могат да се осъществят предвид оставката на министъра и успешния вот на недоверие към кабинета "Петков". Тези доставчици само ще увеличат значително приходите си – от една страна защото таксите се вдигат, а от друга – защото реално ще бъде разширена платената мрежа и те ще прибират 7% комисионна и за второкласната пътна мрежа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари