С колко ще поскъпнат автобусните билети?

1
Автобусните превозвачи се оказаха неприятно изненадани от предложената от държавата тол такса от 10 стотинки на километър
Автобусните превозвачи се оказаха неприятно изненадани от предложената от държавата тол такса от 10 стотинки на километър Видео: BULGARIA ON AIR

Автобусните превозвачи се оказаха неприятно изненадани от предложената от държавата тол такса от 10 стотинки на километър и я определиха като безумна.

Сериозните нови разходи няма как да не окажат влияние на цените на превозите, категорични са от бранша. 

"Тази висока тол такса не кореспондира с действителността. Поскъпването ще бъде различно, в зависимост от дестинацията и дължината на пътуването. За дългите дестинации повишаването ще бъде около 10%, но в късите дестинации със сигурност ще бъде между 15 и 30%. Част от бизнеса няма да може да понесе това нещо", заяви Васил Пиронков, който е член на Управителния съвет на Сдружението на автобусните превозвачи, предава Bulgaria ON AIR.

Той алармира, че у нас вече има повече от 168 населени места без транспорт, а бройката им ще се увеличи със спиране на още автобуси от движение.

"Ясно е, че трябва да има събиране на средства, за да може да се реконструира сегашната пътна инфраструктура и да се строят нови пътища. Но трябваше да се помисли да не се отрази така изведнъж на бизнеса", подчерта Пиронков.

Той посочи, че у нас има 14 хил. регистрирани автобуса, 7 хил. от които са от градския транспорт, а останалите 7 хил. заплащат около 900 лева средно. Около 6,5 млн. лева се събират от винетни стикери, отбеляза Пиронков.

Преговорите за тол таксите ще се състоят на 8 април. Очакванията са с поскъпването на тол таксите да се увеличат цените и на някои стоки и услуги.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари