Трагичен разказ от войната – този път от българския квартал в град Николаев

0
През последните три дни сънародниците ни там са подложени на засилени руски нападения
През последните три дни сънародниците ни там са подложени на засилени руски нападения

През последните три дни сънародниците ни там са подложени на засилени руски нападения

Пореден трагичен разказ от войната – този път от българския квартал Търновка в град Николаев – в южната част на Украйна. През последните няколко дни руските войски бомбардират усилено жилищния квартал и вече има жертви – терновски българи. Ясен Дараков от „BG VOICE” се срещна с тях.

Николаев е стратегически разположен град – между Херсон, който вече е под руски контрол и Одеса - овладяването на този район по Черно море е ключово в плановете на Путин. Нашите сънародници там разказват, че през последните три нощи, са под силен обстрел на мощните руски ракети „Смерч“ и танкови залпове.

Туле Волчев е осмо поколение българин, роден в Украйна. Никога не си е представял, че ще преживее война. Но снарядите от последните дни го принуждават да евакуира жената и децата си към България.

„Пълна къща с деца, три деца и майка, балдъза, жена, всички. Ние бяхме зад две стени. Обаче от взрив и последвалата ударна вълна, ние всички паднахме. Те стреляха със Смерч- големи крилати ракети. И така имаше около шест страшни взривове, от които се изпочупиха прозорците. Вратите хвърчаха”, споделя той, цитиран от NOVA.

„На чичо Владо, българин, всичко му е разбито. Паднал снаряд в гаража му и всичко е разрушено. Отсреща пък влетял снаряд направо в къщата. Два големи снаряда паднаха пък в друг двор на къща”, казва още той.

Освен разрушените домове на стотици българи в Търновка, вече има данни и за един убит от руските снаряди.

„На 7-ми март българин загина в къщата си, беше погребан жив. Снощи беше страшна бомбардировка, цяла нощ къщите в селото се люлееха. Майка ми в момента е там”, казва още.

За сега не е ясно дали има други жертви от снощните бомбардировки. Но Туле казва, че няма да дадат земята си без бой. Той е част от доброволната териториална отбрана и вероятно ще се присъедини към отряда в Болград – столицата на бесарабските българи в Украйна.

„Не, няма да дадем земята си. Ние сме свободни хора. Искаме да живеем в свободна страна. Искаме демократична страна”, добави той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари