Тодор Кантарджиев: Внимавайте с ентеровирусите, могат да причинят менингит

0
При възрастните инфекциите продължават два-три дни, а при децата - три-четири
При възрастните инфекциите продължават два-три дни, а при децата - три-четири Снимка: БГНЕС

При възрастните инфекциите продължават два-три дни, а при децата - три-четири

Съветникът на Столичната община по здравните въпроси даде препоръки в интервю за 24 часа.

- Проф. Кантарджиев, заради горещото време има ли увеличение на летните вируси и на бактериите?

- Последните месеци имаше много високи температури за много продължителен период, който предполага благоприятно развитие на ентеровирусните инфекции и тяхното разпространение. Това са заболявания, причинени от вируси, които се размножават в червата, не предизвикват диария, но масово предизвикват висока температура, болки в мускулите, обща отпадналост и слабост. При възрастните продължават два-три дни, а при децата - три-четири дни. При тях може да се получи обрив по дланите, ходилата и устата.

Ентеровирусите през много горещите седмици, каквито предстоят, могат да предизвикат възпаление на централната нервна система. Това са така наречените ентеровирусни менингити. Заболяването е свързано с висока температура, промени в съзнанието, много силно главоболие или изпадане в безсъзнание.

- Тоест с предстоящите горещи дни е възможно увеличение на случаите с ентеровирусни менингити?

- Да, напълно е възможно.

- Как можем да се предпазим?

- Слава богу, през изминалите горещи месеци няма увеличение на броя на случаите на вирусни менингити. Дължи се на няколко факта - спазването на хигиена, използването на тоалетни кърпички с хлорхексидин, задължителното миене на ръце преди хранене и след ползване на тоалетна.

- Коя е рисковата възраст, в която пациентите може да получат усложнения?

- Усложнения са възможни са във всички възрасти.

Най-драматично протичат при децата

Ако се вземат бързо медицински мерки, обикновено не оставят трайни последствия, засягащи централната нервна система.

- Ако не се вземат мерки?

- Тогава може да настъпят тежки усложнения и непредотвратими и остатъчни последици.

- Хигиената ли остава сигурният начин да се предпазим?

- Да, това е начинът.

- Увеличи ли се броят на инфекциите, предизвикани от ухапвания от кърлежи?

- Въпреки много дъждовната и продължителна пролет и многото затруднения на мерките за унищожаване на кърлежи и комари може да направим констатация, че нямаме увеличаване на инфекциите, предавани от кръвосмучещи.

За кърлежите се дължи на три факта - първият е, че хората разбраха, че след всеки възможен контакт с кърлежи трябва да се прегледа кожата и да се отдели кърлежът. Колкото по-рано се отдели кърлежът, толкова вероятността да се развие инфекция е по-малка. Със свалянето на кърлежа се прави постекспозиционна профилактика с антибиотик за възрастни и деца. Това намалява повече от 10 пъти вероятността да се развие инфекция. Въпреки по-влажното време и повечето ухапвания от кърлежи нямаме многократно или плашещо увеличение на броя на предаваните от кърлежи инфекции.

В момента в Европа, главно във Финландия, има огнища на птичи грип. Засега няма опасност за нашата страна. Нямаме случаи на птичи грип.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари