"Тесла" изтегля рекорден брой дефектни коли

2
Всички засегнати коли са произведени в периода до края на 2016 година
Всички засегнати коли са произведени в периода до края на 2016 година

Компанията на Илон Мъск - Tesla, е на път да се причисли към дългия списък с автомобилни производители, предприели мащабна сервизна акция в последните години.

Американската компания се готви да изтегли 123 000 екземпляра от електрическия седан Model S, заради дефект. Всички засегнати коли са произведени в периода до края на 2016 г., пише Lifestyle.bg.

Според информация на CNN, крайната мярка е предприета, след като механици на Tesla са открили, че при определени обстоятелства един от болтовете, държащи ключов компонент от кормилната уредба на колата, може да корозира и да се скъса, което пък от своя страна може да компрометира безопасността на шофьора и пътниците.

От компанията все пак уточняват, че дори това да се случи, шофьорът няма да изгуби контрол над автомобила. Въпреки това е по-хубаво компонентът да бъде сменен.

Съвсем естествено, най-застрашени са автомобилите, използвани в по-влажни и студени райони, където е много по-вероятно болтът да ръждяса сериозно. От Tesla уверяват, че до момента няма известни инциденти, свързани с този дребен дефект, но евентуално разхлабване или дори скъсване на болта можело да доведе до затруднено управление на автомобила при ниска скорост.

Като при всяка друга подобна акция, всеки собственик на засегнат автомобил ще получи възможност да запише удобен за него час в сервиз на компанията, за да бъде отстранен проблемът в автомобила му безплатно. Всички засегнати автомобили са произведени преди април 2016 г., което на практика означава цялото първо поколение.

Моделът Tesla Model S бе представен за пръв път през 2012 г., като втори модел в гамата на компанията заедно с Roadster. Model S бързо се превърна в хит на пазара, където нямаше никаква конкуренция в сегмента на красивите и високопроизводителни електромобили.

Първоначално Model S бе оборудван с литиево-йонна батерия с капацитет 85 кВч, осигуряваща максимален пробег с едно зареждане от 426 км. Последното бързо превърна машината в електромобила с най-голям пробег с едно зареждане в света.

През 2016 г. Model S получи фейслифт от дребни промени по външния вид, допълнително оборудване и ново зарядно с мощност 48 ампера. Максималният пробег също бе оптимизиран - до 539 км.

Източник: Lifestyle.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари