Татари от Ветово протестират пред Руското консулство

1

Татари от Ветово се събраха на протест пред Руското консулство.

Те отбелязаха 72-годишнината от депортацията на кримските татари извършена от Сталин и съветските власти, и двегодишнината от анексирането на полуостров Крим, отбеляза Дарик.

Геноцидът от страна на съветските власти е факт и той трябва да бъде признат", категоричен бе председателят на сдружение „Асабай“ Ерхан Джевдет, като припомни, че освен татари има изселени и хиляди българи от Крим през този период.

Протестиращите заявиха, че настояват да бъде позволена работата на Кримско-татарския парламент, който беше затворен след анексирането на полуострова.

След затварянето на Меджлиса татарите в Крим нямат никакви права. По този начин властите там се опитват да ги накарат да напуснат. Броят им драстично е намалял и те към момента са 20 % от населението“ допълни Джевдет

На 18 май, 1944 г.  всички кримски татари (чиито мъже се бият на фронта срещу нацистките армии) са принудени от КГБ под претекст, че сътрудничат и симпатизират на врага на СССР, само за един ден да напуснат родината си и насилствено биват депортирани. 200 000 човека - жени, деца, старци, са обречени на три седмичен поход за Централна Азия и Сибир. 100 000 от тях измират по време на пътуването. Дошлите си по-късно от фронта оцелели кримски татари са депортирани в същата места, при нечовешки условия на живот. Една малка част са от татарите са изселени и в България. Почти всички, около 5000 души днес, живеят компактно в Североизточна България, като най-многобройни са във Ветово- 200 семейства.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари