Митинги ще призоват България да приюти критици на Путин

0
В Русе протестиращите ще се съберат при сградата на Общината
В Русе протестиращите ще се съберат при сградата на Общината Снимка: Свободна Европа / архив

Държавната агенция за бежанците нееднократно отказва да разгледа молбите за убежище на две бежанки от Русия

На 21 януари, когато се провежда световната акция „Русия без Путин“, в пет града в България ще има митинги, на които ще бъде отправен призив към българските власти да бъде дадено убежище на противниците на руския диктатор. Държавната агенция за бежанците нееднократно отказва да разгледа молбите за убежище на две бежанки от Русия, противнички на войната срещу Украйна – без да разглежда молбите им по същество. Става дума за актрисата Елена Санина и театралния режисьор Оксана Глазунова. Двете вярват, че позицията им срещу войната ги поставя на правилната страна на историята, пише вестник "Сега".

Наред със случаите на Елена Санина и Оксана Глазунова, организаторите се опитват да привлекат общественото внимание към съдбата на още един бежанец – Глеб Стручев.

Предвиждат се митинги в София, Бургас, Варна, Пловдив и Русе. Проявите ще започнат в 14:00 ч.

В София митингът ще се проведе на пешеходната пътека на кръстовището между булевард "Витоша" и булевард "Патриарх Евтимий" – при метростанция НДК.

В Бургас – при паметника на Альоша.

Във Варна събитието ще се проведе при централния вход на Морската градина.

В Русе протестиращите ще се съберат при сградата на Общината.

В Пловдив – при Централна поща, до Главната улица.

Ние сме свидетели на това време и сме на правилната страна. Това означава, че вече сме спечелили съда на историята! Някой ден всеки ще разбере това.“ – пише Оксана Глазунова в профила си във Фейсбук, цитирана от Фактор.бг.

Не мисля, че някой ми е длъжен. Точно обратното. Имам определени отговорности, които се опитвам да изпълнявам, въпреки пречките и проблемите. Следвам творческата си мисия според възможностите си. И това ще правя до последно. С нашите умни и талантливи колеги и приятели правим антивоенни интервюта, видеоклипове, филми, представления...“ – споделя тя.

ДАБ отказва да разгледа молбата ѝ с мотива, че тя не е политически ангажирана, от което следвало, че не е имала проблеми в Руската федерация заради политическите си убеждения. Агенцията изобщо не разглежда рисковете за нея в бъдеще, ако бъде върната в Русия – на фона на множеството случаи на преследване от страна на руските власти срещу хора, които са си позволили антивоенен постинг или са изразили публично позиция срещу агресията на Путин в Украйна, без да са формално политически ангажирани.

В случая с Елена Санина, наред с риска от политическо преследване, има допълнително обстоятелство – в искането си за убежище тя е изразила притеснение, че може да пострада заради различната си сексуална ориентация. Агенцията отказва да се съобрази с доклада за състоянието на ЛБГТИ правата в Руската федерация. В решението се посочва, че информацията в документа „не е от съществено значение за личното положение на молителката“.

На 24 януари съдът трябва да се произнесе по нейната жалба срещу отказа на ДАБ да разгледа молбата ѝ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -11
    3
    До 2
    И сега като напишеш на Ванката ника, а си изплескал поредните слабоумни рушлямски простотии в поста по-умен ли се чувстваш? То е ясно, че всички антибългарски рушлямски предатели ще си полужат заслуженото за предателството на България по един или друг начин! АМИН!!! Слава Украина!
  • 10
    2
    Ванка с танка
    Национални предатели са, да бягат да се крият където си искат. Промити умове с евроамериканска комунистическа пропаганда.
  • -8
    1
    Ванка с танка
    Ватенките да кажат какво ще се прави с тези дегенерати,фашисти ли са,зелени ли са, ЛГБТ ли ,уж Путята всички го обичаха...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари