Търсят спешно кръводарители за 17-годишното момиче от Цар Калоян

11
Ампутация на лявата ръка е претърпяла днес в УМБАЛ "Медика", обясни проф.Станчев
Ампутация на лявата ръка е претърпяла днес в УМБАЛ "Медика", обясни проф.Станчев Видео: Русе Медиа

Големи количества кръв са необходими за 17-годишното момиче от Цар Калоян, което бе изнасилено, нарязано и подпалено от братовчед си.

Лекарите от УМБАЛ „Медика“ отправиха призив за кръводаряване на кръв от група А+. Тъй като се касае за непълнолетна, не може да се даде информация за името, но от болницата обясниха, че в Кръвния център в Русе са запознати с казуса. Достатъчно е да се отбележи, че става дума за 17-годишното момиче от Цар Калоян, отбеляза Русе Медиа.

Състоянието на пострадалата остава тежко и има опасност за живота й, обясни проф.Стефан Станчев, началник на отделението по ортопедия в УМБАЛ „Медика“-Русе. Момичето е с една трета изгаряния по тялото, лявата ѝ ръка е овъглена, има и увреждания на белия дроб вследствие на поглъщане не газове и огън.

Беше свикан мултидисциплинарен консилиум между различни специалности – хирурзи, пластични хирурзи, ортопеди, кардиолози, анестезиолози и т.н. Момичето беше поставено в медикаментозна кома и решението на консилиума беше да се премине, със съгласието на родителите, към ампутация на лявата ръка, която беше извършена днес. Тя е ампутирана до предмишница, максимално до здраво и максимално допустимо за запазване на части от ръката, което след това да оптимизира вариантите за съответно протезиране. Бяха извършени превръзки от пластичните хирурзи на останалите части на тялото, които са с изгаряния, като това беше първият етап от многоетапното хирургично лечение на този случай. Оттук нататък освен ръката, която ще бъде под наши грижи, на нея ѝ предстоят и много хирургични интервенции пластични, които целят да покрият частите на тялото, които са увредени от изгарянията“, каза проф.Станчев.

Административният директор на УМБАЛ „Медика“-Русе Алисе Муртезова обясни, че болницата разполага с двама клинични психолози, които ще работят както с момичето, така и с нейното семейство. Самата Алисе Муртезова е шокирана от поредния случай на насилие над жена, след разкритото само преди дни убийство на Евгения от София, и смята, че вина носи цялото общество. „Тук опира въпросът до образование, манталитет и ценностна система на нашето общество. Безкрайно не мога да приема това, което се случи съвсем наблизо до нас, на броени километри от Русе, и то в селище, където всеки с всеки се познава“, сподели тя. И призова за най-тежкото наказание за извършителите на подобни тежки престъпления.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари