Осъдиха лекар в Русе

15
Осъдената е извършила операция на момиче само по документи
Осъдената е извършила операция на момиче само по документи Снимка: Dunavmost

Осъдената е извършила операция на момиче само по документи с цел източване на здравната каса

Тричленен състав на Окръжен съд – Русе потвърди присъдата на Районен съд - Русе, с която подсъдимата А. И. е била призната за виновна в съставяне на документ с невярно съдържание – оперативен протокол, в който удостоверила, че на пациентката Ш. А. е била извършена фасциотомия, без такава операция да е била извършена, съобщиха от съда.

За 2018 г. между НЗОК и УМБАЛ „Медика – Русе“ ООД имало сключен договор, по силата на който изпълнителят се задължавал да оказва медицинска помощ на здравноосигурените лица, за което възложителят заплащал стойността на клиничните пътеки. По код на КП 198 хирургично лечение при животозастрашаващи инфекции на меките и костни тъкани в договора била предвидена цена 2200 лв.

Към м.юни 2018 г. доктор А. И. работела в УМБАЛ „Медика – Русе“ ООД на длъжност „лекар хирургия“. На 07.06.2018 г. 16-годишната Ш. А. и майка ѝ отишли в болницата заради нестихващи от 3 дни болки в лява коремна половина. Момичето било прието в Спешно отделение, а малко по-късно след преглед от подсъдимата, било прехвърлено в Хирургично отделение. От скенера се установило, че са налице „яйчници с горнограничен размер, с данни за овариални кисти, ивицеста структура и повишена плътност на подкожна мазнина в предна стена на ниво малък таз, вероятно с възпалителен характер“. Пациентката била включена на система с венозно вливане на глюкоза и антибиотик, а на мястото на подутината в долната лява част на корема била залепена напоена с риванол марля.

Същата вечер д-р А. И. решила да обогати болничното заведение, в което работи, като състави документ с невярно съдържание, а именно оперативен протокол, в който отразила, че е извършила оперативна интервенция в интервала от 23:00 ч. до 23:50 ч. на Ш. А. по клинична пътека 198. Така УМБАЛ „Медика – Русе“ получила 2200 лв. без основание.

Два месеца по-късно момичето отново получило остри болки в същата област и отишло в УМБАЛ „Канев“, носейки епикризата от предходното лечение. Била свикана лекарска консултативна комисия, която след преглед на пациентката констатирала, че не е била извършвана посочената в епикризата оперативна интервенция на 07.06.2018г. Сигнализирани били всички контролни органи, а д-р А. И. била предадена на съд. Първата инстанция я признала за виновна в съставянето на документ с невярно съдържание и ѝ наложила наказание лишаване от свобода за срок от 2 години и 6 месеца с 4-годишен изпитателен срок. Подсъдимата била осъдена да заплати на НЗОК 2200 лв., както и разноските по делото в общ размер почти 10 000 лв.

Окръжен съд – Русе счита, че първата инстанция правилно е възприела фактическата обстановка и констатациите ѝ се подкрепят изцяло от събраните по делото доказателства и приетите множество експертизи. Според тричленния съдебен състав правилно Районният съд е достигнал до извода, че на Ш. А. не е била извършена операция, вкл. чрез миниинвазивен достъп. Тезите на адвокатите, че оперативният протокол не представлявал основание за плащане по КП 198, че имало нарушения при провеждане на разпоредителното заседание, както и в обвинителния акт, че присъдата била необоснована, са отхвърлени от въззивния съд и първоинстанционният съдебен акт е потвърден изцяло като правилен и законосъобразен, поради което вече е окончателен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    33
    лекар
    Има ли изненада от Умъртвяващата МБАЛ „Медика – Русе“ ООД !?
  • 2
    32
    Vanq Raykova
    Медицината е на едно ниво в цялата ни страна, просто трагедия е когато се случи лично на нас иначе е само статистика. Наистина трябва да уважаваме повече медицинските кадри. Дано има подобрение и отменят решението.
  • 3
    31
    Мария Илиева
    Няма значение специалиста от каква народност е преди всичко ние сме хора. Това да се подиграваме и в същото време да имаме завършен 8 ми клас, на хора които са отделили по 10 години и повече за обучение е възможно само в България. Да аз съм се лекувала и в двете болници и съм доволна и от двете. Респект.
  • 3
    30
    Станимир П. Стоянов
    Добър лекар е този който не ви е лекувал. Така че дали Канев, дали Медика или Пирогов, когато заболяването е развило своята клинична картина и прогресира и в Израел да отиде пациента изхода ще бъде еднакъв. Не са виновни лекарите в Русе.
  • -3
    29
    123
    Във варненската университетска болница колко айше има, ум да ти зайде 😄
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари