Търсят кой да събори незаконни постройки в "сараите" на Доган

0
Плащат над 70 000 лева
Плащат над 70 000 лева Снимка: БГНЕС

Плащат над 70 000 лева

Областната администрация в Бургас обяви процедура за избор на изпълнител за събарянето на две от незаконните постройки около т.нар. "морски сараи" на Ахмед Доган в парка "Роснец". Информацията за това е публикувана малко след края на работния ден в четвъртък (21 октомври) в сайта за електронни обществени поръчки. Сградите, за чието събаряне правителството отпусна 69 хил. лв. са триетажна масивна постройка и преместваем обект за охрана. Трета двуетажна сграда, за премахването на която също има издадена заповед от кмета на Бургас Димитър Николов, в момента е обект на съдебен спор и до приключването му по нея не могат да се предприемат никакви действия, обясниха от Областната администрация в града, предава Дневник.

Обявеният търг за възлагане на обществената поръчка е на стойност от близо 58 хил. лв. (без ДДС). Крайният срок за подаване на оферти е 1 ноември, а в публикувания проект на договор с потенциалния изпълнител не е упоменат срок за изпълнението на дейностите по премахване на незаконното строителство. В приложената примерна техническа спецификация обаче е отбелязано, че срокът за изпълнение на строително - монтажните работи не следва да бъде по-дълъг от 30 календарни дни.

Първата от двете незаконни сгради в държавен имот, които подлежат на събаряне, е триетажна с приблизителна застроена площ от 80 кв.м. Втората, е преместваем павилион 2 х 2 м за охраната на резиденцията, ползвана от почетния лидер на ДПС Ахмед Доган.

Според техническото предложение към документацията по обявената обществена поръчка премахването на триетажната сграда ще струва около 56 хил. лв. За събарянето на павилиона за охраната пред резиденцията са предвидени малко под 1000 лв.

Предметът на обществената поръчка включва механизирано разрушаване на масивната сграда, натоварване и транспортиране на строителните отпадъци до общинско депо. Преместваемият обект ще бъде демонтиран и изнесен от имота до място, посочено от областния управител на Бургас. Там ще се съхранява и имуществото на разрушените постройки.

 

"Водната спортна база" на н. Чукалята в парка <strong class='keys'>Росенец</strong>.

© Йово Николов

"Водната спортна база" на н. Чукалята в парка Росенец.

В края на август м.г. от администрацията на бургаския кмет Димитър Николов съобщиха в отговор на въпроси на "Дневник", че единствено трафопостът в имотите на дружеството "Хермес солар", парк Росенец, които Доган ползва за лятната резиденция, е с изрядни строителни документи.

Тогава справка в имотния регистър, направена от "Дневник", показа, че собственик на три частни имота на н. Чукалята е именно дружеството "Хермес солар". В единия от тях с разрешение за строеж за "Водна спортна база" е изграден "сараят" на Доган, както и допълнителна постройка към него. В останалите два терена има открит басейн, трафопост, 500 кв.м оранжерии и една двуетажна сграда. От всички тези обекти освен двете тела на "водната база" законни се оказаха само трафопостът и откритият басейн.

Двуетажната незаконна <strong class='keys'>постройки</strong> на плажа край <strong class='keys'>сараи</strong>те на Доган, която също подлежи на премахване, но за нея все още се водят съдебни дела.

© Петя Михова

Двуетажната незаконна постройки на плажа край сараите на Доган, която също подлежи на премахване, но за нея все още се водят съдебни дела.

За басейна и за допълнителната сграда към т.нар. водна спортна база са издадени единствено актове за установяване на годността за приемане на строежа, но не и разрешения за ползването им. Още по-назад в процедурата се оказва същинският корпус на сараите, за който са издадени само "три акта за приемане на конструкцията на отделните етапи от строителството". При това положение тя също не би трябвало да бъде използвана.

В случаите, когато бъде констатирано, че сгради в строеж все пак се обитават, законът задължава кмета на съответната община да забрани ползването им и да нареди спирането на тока и водата в тях "освен необходимите за нуждите на строителството".

Оказа се обаче, че кметът на Бургас Димитър Николов не е изпълнил нито едно от тези задължения. От документите, които "Хермес солар" е представила в хода на проверката през лятото на м.г. е станало ясно, че към този момент е била в ход процедура по регистриране на строежите за въвеждането им в експлоатация. В закона обаче няма срок за приключването й. В случай, че не бъдат представени всички необходими документи за въвеждане на обекта в експлоатация, трябва да бъдат издадени съответните заповеди за забрана на ползването им.

С други думи почетният председател на ДПС Ахмед Доган е обитавал и вероятно ще продължи да ползва като своя резиденция имотите на "Хермес солар", на основание на процедура без срок за приключване. Тъй като те не са въведени в експлоатация, не съществува и законово основание за тях да бъдат плащани данък сгради и такса смет. Няма официална информация да е приключила и проверката на прокуратурата за обстоятелствата, при които се е появила дългата 200 м кейова стена пред резиденцията на Ахмед Доган. По време на извършената проверка за нея също не бяха открити разрешения за строеж или каквито и да е било други документи.

За строителството в морето на 200 м кейова стена не е открит нито един документ.

© DronBurgas

За строителството в морето на 200 м кейова стена не е открит нито един документ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари