Кеят на Доган е незаконен, но не го бутат вече година

2
ДНСК установиха липса на строителни книжа и обявиха, че е незаконен и трябва да се събори
ДНСК установиха липса на строителни книжа и обявиха, че е незаконен и трябва да се събори

ДНСК установиха липса на строителни книжа и обявиха, че е незаконен и трябва да се събори

Една година след като кеят в имението на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в местността Росенец бе обявен за незаконен, още не е започнала процедура по премахването му.

Това става ясно от писмен отговор на регионалния министър Андрей Цеков на питане на депутата от ПП-ДБ Ивайло Мирчев. Той задава въпрос на какъв етап е производството по премахването на кея и кога се очаква да бъде издадена окончателната заповед за това.

От отговора на Цеков се разбира, че на 23 юни 2022 г. е издаден акт за събарянето му, а седмица по-късно е връчен на фирмата изпълнител - “Хермес Солар”, пише 24 ЧАСА.

Последвало е обжалване и компанията е поискала

Дирекцията за национален строителен контрол да ѝ изпрати документите и строителни книжа, на които се основава актът.

Причината е местоположението и размера на кея, посочват от РДНСК в Бургас. От отговора на регионалния министър става ясно, че районната дирекция за строителен контрол е поискала становища от екоинспекцията, както и от Басейнова дирекция “Черноморски район” дали има опасност от замърсяване на околната среда и водите при премахването на кея. Посочва се, че строителният контрол в Бургас не възразява, а от инспекцията по околна среда още няма становище.

Цеков твърди, че след представяне на необходими документи Дирекцията за национален строителен контрол ще предприеме законови действия за прекратяване на случая.

През пролетта на миналата година по разпореждане на Гроздан Караджов, който бе регионален министър в правителството на Кирил Петков, бе направена проверка на кея. В резултат от ДНСК установиха липса на строителни книжа и обявиха, че е незаконен и трябва да се събори.

В началото на тази година служебният регионален министър Иван Шишков каза, че освен строителни книжа няма искания и за издаване на разрешение за строеж за преустройство и удължаване​ на хидротехническо съоръжение “Кейова стена”. Отговорът му дойде отново на питане от “Демократична България” дали е издадена заповед за събарянето на кея.

Тогава районната дирекция по строителен контрол в Бургас издаде протокол, с който обяви кея край резиденцията за незаконен. От дирекцията обясняваха, че ще бъде изпратена покана за доброволно премахване. Ако това не се случи, държавата ще го разруши, а разходите трябвало да бъдат платени от нарушителя.

В профила си във фейсбук тогава и Гроздан Караджов публикува информация, че ще се издаде заповед за премахване на незаконно строителство. “Няма недосегаеми”, написа той.

С друг пост пак в социалната мрежа по същото време лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов обвързва действията на министъра на ИТН като доказателство за това, че не са верни твърденията за свързаност на партията му с ДПС.

Проверката около строителството на комплекса на Доган започна още през 2020 г., когато Христо Иванов и други представители на “Демократична България” се опитаха да достигнат с гумена лодка до публичния плаж, който се намира до имението на почетния председател на ДПС, но бяха избутани от служители на НСО.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    daskal
    И за какво да го "бутат"?! Представяте ли си колко милиона лева са нужни, за да изчезне това нещо от морето? Така или иначе, то е построено. На Доган трябва да му скъсат задника от глоби (ама милиони левове!), да го прогонят от Росенец и да вземат цялата база в полза на държавата. Просто, лесно и полезно за обществото!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари