Търсенето на биотиквички от Испания е по-голямо от реколтата

0
В Андалусия се отглеждат големи количества зеленчуци, които се доставят на европейския пазар
В Андалусия се отглеждат големи количества зеленчуци, които се доставят на европейския пазар Снимка: iStock

В югоизточната част на Андалусия, в оранжериите на провинциите Гранада и Алмерия, се отглеждат големи количества зеленчуци, които се доставят на европейския пазар почти през цялата година.

В модела на отглеждане, при който ефективността и качеството вървят ръка за ръка с устойчивостта, биологичното отглеждане играе особена роля. LQA Thinking Organic е пример за това, пише Български фермер

"Отглеждаме биологични тиквички и краставици. Тиквичките са на разположение 10 месеца в годината, а краставиците се събират от средата на септември до ноември. И двете са много интензивни култури, които се развиват бързо и изискват тясна специализация“, казва Хосе Мануел Ескобар от LQA Thinking Organic (Испания):

"Работим основно по програми със супермаркети или с вносители, които снабдяват търговците на дребно в Германия и Обединеното кралство, но тази година ще преразгледаме основно начина си на работа", казва Хосе Мануел Ескобар. "85-90% от обема ни е предназначен за 20-25% от клиентите ни. Останалите 10-15% отиват при голям брой компании във Франция и Нидерландия, които купуват въз основа на търсенето на продукта на пазарите на едро. Недостатъкът на този модел са по-високите застрахователни разходи."

"Сега наистина искаме да се съсредоточим върху тези 20-25% от редовните клиенти, за да можем да им предложим персонализирани доставки 365 дни в годината. Ще се съобразим изцяло с техните нужди и с конкретните дати, на които се нуждаят от продукта."

"Не искаме да сме най-големите, а да сме над тях по отношение на услугите, качеството и устойчивостта. Ние сме малка компания, защото тук, в Алмерия, има наистина големи организации на производители, които продават огромни количества биологични зеленчуци. Но вижте, в момента търсенето на нашите биологични тиквички е по-голямо от предлагането", подчертава Хосе Мануел. "Нашият продукт се наложи на експортния пазар, защото е синоним на качество, вкус и дълготрайност. Освен това опаковането се прави направо на полето, което означава, че нашите зеленчуци могат да се съхраняват три пъти по-дълго от обикновено."

Малко по малко оранжерийните производители в Алмерия и крайбрежието на Гранада отново работят за новия сезон, за да гарантират, заедно с компаниите, които имат годишни цикли на отглеждане, като LQA, че са правилно съгласувани с централноевропейския сезон на отглеждане, в който разходите за отглеждане изправиха производителите пред големи предизвикателства.

Несигурността, свързана с енергийната криза, и опасенията от нейното продължително продължаване предполагат, че зеленчуковият сезон в Южна Испания, която използва само неизчерпаемата енергия на слънцето, ще надхвърли традиционните дати.

"Днес изпратихме на нашите клиенти седмичните си разчети за месец февруари. Една от силните ни страни е именно предоставянето на достатъчно информация на клиентите, тъй като тя дава възможност за бърза реакция при непредвидени събития от всякакъв вид, които засягат доставките и потреблението", казва Хосе Мануел. Той очаква предстоящият сезон може да бъде много интересен за средиземноморското градинарство като цяло и за Алмерия в частност поради свиването на предлагането в Европа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари