Тарикати дават под наем ниви, които не са техни

0
Съществуват "бели петна" в закона
Съществуват "бели петна" в закона

Русе е сред градовете, където са засечени договори за отдаване под наем на земи от хора, които не са техни собственици.

Това стана ясно вчера от Земеделското министерство, от където са сигнализирали Районната прокуратура. Общо за страната досега случаите са 79 и са предадени за разследване.

От министерството през юли разпоредили на областните служби „Земеделие“ всички договори, представяни в общинските служби за регистрация, да бъдат проверени за връзката на наемодателя със собствеността на имота или наличието на пълномощно от собственик.

В случаите, в които тази връзка не е установена, служителите на общинска служба земеделие уведомяват лицата, вносители на договора за регистрация, за предоставяне в срок на допълнителни доказателства по отношение на правата за сключване на договори.

Ако поисканата информация не е предоставена, общинска служба земеделие не регистрира договорите и уведомява районната прокуратура.

Разпореждането за проверките е направено заради многобройни сигнали за неправомерно отдадени земеделски земи.

Освен в Русе, такива случаи са засечени в Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Монтана, Разград, , Силистра, Смолян, Шумен и Ямбол, като са уведомени съответните районни прокуратури.
Подготвят се предложения за законодателни промени, които ще бъдат публикувани за обществено обсъждане.

Промените са насочени към предотвратяване на злоупотребите, свързани с ползването на „белите петна“ и защита интересите на собствениците на земеделски земи.

Предвижда се възможност общинските служби по земеделие да проверяват по служебен път правата на собственост по всеки представен договор за аренда или наем, коментираха от Земеделското министерство вчера.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари