Тамянът бори депресията

1
Ароматът му има успокояващо и дори опияняващо действие
Ароматът му има успокояващо и дори опияняващо действие

Тамянът, с който се прекажда вечерята на Бъдни вечер, е познат като целебно средство още от Древността.

Затова и димът от тази смола присъства в повечето източни религии, пише Монитор.

Ароматът му има успокояващо и дори опияняващо действие. Затова някои го ползват като антидепресант. Макар че няма преки научни доказателства, някои природни лечители препоръчват различни мазила на неговата основа срещу възпаления и като обезболяващи средства. В миналото той дори е бил смесван в храната на малките деца, за да бъде подсилена имунната им система.

Доказан е благоприятният му ефект при артрит и заболявания на опорно-двигателния апарат. За целта се скълцва от смолата, нагрява се леко и се поставя като топъл компрес за цяла нощ върху болното място. При бъбречно-каменна болест народни лечители препоръчват по едно малко зрънце бял тамян да се поглъща сутрин на гладно.

При астматичен бронхит в миналото са издълбавали сърцевината на 3 ябълки, в които са поставяли тамян, захлупвали са с капачето на ябълката и след изпичане са били консумирани от болните. Настинка и затруднено дишане лечителите са церели, като са напръсквали вълнено парче плат с оцет, тамян и черен пипер и са го слагали на гърдите на болния. Някои стари хора дори имат претенцията, че могат да лекуват с него шипове. За целта те препоръчват сварен боб и мед да се разбъркат с тамян, а след това болните места да се наложат със сместа за една нощ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари