Таксуват COVID труда на медиците по 11 ст./минута

0
Вместо 1000 лева допълнително
Вместо 1000 лева допълнително

Спешните лекари скочиха на МЗ заради информация за смяна на методиката

Здравното ведомство мълчи има ли такава заповед

Спешните медици скочиха заради нов начин на изчисляване на заплащането на бонусите им за лекуване на коронавирус на първа линия. Тя предвижда да им се заплащат по 11 стотинки на минута, като ще доказват колко време са работили със заразени пациенти. За сравнение досега те получаваха допълнително възнаграждение в размер на 1000 лева без условия.

В интернет пространството дори вече тръгна събирането на подписи за петиция под наслов „Не съм съгласен с правилата на Министерството на здравеопазването за допълнително заплащане на труда на спешните медици в условията на пандемия“. Отправен е призив към 7000 лекари, медицински специалисти, парамедици, шофьори и санитари да подкрепят подписката.

Ние се борим за живота на пациентите ни и отказваме да засичаме и описваме минутите, в които работим с пациенти с доказан COVID-19. За нас тези минути се измерват в много болка от преживяното при всяка среща с пациентите ни, риск от заразяване на нас и семействата ни, преболедуване на COVID-19, загуба на близки и колеги. За нас тези минути не струват 0,11лв.“, пише в петицията на медиците.

Д-р Десислава Кателиева от Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ коментира за „Монитор“, че не е редно трудът на медиците на първа линия да се заплаща и отчита на минута.

На нас не ни е работа да описваме и засичаме минута по минута какво сме правили при Сovid пациента“, каза тя. По думите ѝ колегите ѝ не са съгласни да се занимават с толкова много бумащина и описвания. Кателиева дори допусна, че ако не бъде променена тази методология, това може да доведе до отлив на жалещи да работят и не изключи дори възможността да има колеги, които да подадат оставки.

Една минута е достатъчна да се заразиш с COVID-19. Не си струва рискът за 11 стотинки”, заключи Кателиева.

Медията е поискала от Министерството на здравеопазването да отговори има ли такава нова методология и съответно да я предостави. До редакционното приключване на броя вчера обаче не е бил даден отговор от здравното министерство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари