Така го правят датчаните: Чуждо посолство напомня за българските букви

5
Закачлива публикация на посолството на Дания акцентира върху важна тема, която българите ревностно браним
Закачлива публикация на посолството на Дания акцентира върху важна тема, която българите ревностно браним Снимка: Фейсбук

Закачлива публикация на посолството на Дания акцентира върху важна тема, която българите ревностно браним.

Във Фейсбук страницата си посолството на Дания пита на два езика: „Знаете ли, че кирилицата всъщност произлиза от България?”. В хода на международните събития, публикацията е придружена с илюстрация, изобразяваща руския флаг, както и българския, а под тях младеж с качулка, който очевидно е задигнал в куфарче за ръчен багаж азбуката и не иска някой да го забележи, пише БГНЕС.

Надписът на английски гласи: Русия пита: Хей, България? Мога ли да копирам домашното ти? А България отговаря: Разбира се! Само малко го промени!

Агенцията припомня, че по света има над 300 млн. души, които ползват кирилица – не само българи, но и граждани на други страни, които са извън ЕС - като РС Македония, Сърбия, Руската федерация. С нея си служат 68 народности от Адриатика до Тихия океан.

Кирилицата съществува повече от 11 века, но за първи път, след като България стана пълноправен член на ЕС, тя навлезе като нова писменост в Евросъюза. От 2016 година съществува и домейн на кирилица - .ею.

Припомняме още, че делото на Светите братя Кирил и Методий пуска корени най-напред в България.

Двамата братя са сред най-важните светци на източната църква. Св. Методий, със светско име Михаил, и Св. Кирил, със светско име Константин, произхождат от Солун, който по онова време е вторият по големина град във Византийската империя. Двамата обичат монашеското уединение, но по молба на византийския император Михаил Трети през 862 година поемат на важна мисия във Великоморавия.

Константин отрано съзира проблема: славяните все още нямат писменост. „Как да пиша върху вода?“ - иносказателно попитал той императора. Преди отпътуването за Великоморавия, Константин създава азбука на базата на гръцките букви, пригодена към славянските звуци. С помощта на тази азбука двамата братя превеждат и най-важните християнски книги, което поставя началото на славянската писменост. От шрифта на Кирил неговите ученици по-късно създават кирилицата.

По времето на цар Борис кирилицата разнася християнството надалеч – през Румъния та чак до Киевска Рус, а оттам през Москва и из цяла днешна Русия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Александър
    Модераторите трябва да ти изтрият коментара. Ти не си българин.
  • -5
    1
    Spermaman
    "Демек", някакви гърци са я измислили и дали на българите. Българите са я дали на Руснаците, а те са я разпространили по света. Дия датчани верно са бая прости.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари