СЗО промени позицията си за бустерните дози

1
В изявлението се подчертава, че ваксинацията, включително използването на бустери, е особено важна за хората, изложени на риск от тежко протичане на инфекцията
В изявлението се подчертава, че ваксинацията, включително използването на бустери, е особено важна за хората, изложени на риск от тежко протичане на инфекцията Снимка: iStock

В изявлението се подчертава, че ваксинацията, включително използването на бустери, е особено важна за хората, изложени на риск от тежко протичане на инфекцията

Експертна група към Световната здравна организация заяви във вторник, че „силно подкрепя спешния и широк достъп“ до бустерни дози, като отменя предишната си позиция, че трета доза не е необходима заради несправедливото разпределение на ваксините по света, предаде Асошиейтед прес.

В изявление от СЗО обявиха, че имунизацията с разрешени ваксини срещу COVID-19 осигурява високи нива на защита срещу тежко заболяване и смърт на фона на глобалната циркулация на изключително заразния вариант на Омикрон.

В изявлението се подчертава, че ваксинацията, включително използването на бустери, е особено важна за хората, изложени на риск от тежко протичане на инфекцията.

През 2021 г. генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус призова за мораториум върху бустерните дози, заявявайки, че богатите страни трябва незабавно да дарят тези ваксини на по-бедните държави. Тогава учените от СЗО обявиха, че ще продължат да оценяват входящите данни за ефекта от третата доза.

Оттогава множество научни изследвания доказаха, че бустерните дози помагат за възстановяване на отслабващия имунитет и предпазват от усложнения при COVID-19.

От СЗО посочиха, че продължават да наблюдават глобалното разпространение на омикрон, включително и подвариантите му, за някои от които се доказа, че предизвикват повторно заразяване след прекарана инфекция, причинена от омикрон.

СЗО отбелязва още, че настоящите ваксини срещу COVID-19 са базирани на щама, който за първи път е открит в Ухан, Китай преди повече от три години, затова трябва да бъдат актуализирани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    5
    Безценна книга!
    "Световната конспирация срещу здравето", д-р Атанас Гълъбов. Прочетете я, за да разберете как ви манипулират! http://bezlekarstva.bg/wp-content/uploads/2009/12/Svetovnata_konspiracia-sreshtu-zdraveto_d-r-At.Galabov.pdf
  • 3
    4
    Даммм...
    Осакатеният си е осакатен, убитият си е убит! Важното е да падат едни пари...
  • 3
    3
    Да ви ЕПМ!
    Курви долни, продажни! С абокат си вливайте дозите на децата и внуците!
  • 2
    2
    Асена Сербезова – в затвора!
    Да се ебете майките, алчни копелета! Май само АК-47 ще ви оправи медицинския фашизъм!
  • 6
    1
    Ппп
    Ако не си поставим Фондер Лаен ще обеднее .Мъжът и ще фалира .Няма отърване от тезиТе кол ще забият на тази земя
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари