Свършва резервът от питейна вода в Перник

0
Общината поиска отпускането на 20 000 десетлитрови бутилки минерална вода
Общината поиска отпускането на 20 000 десетлитрови бутилки минерална вода Снимка: БНР / архив

Свършва резервът от питейна вода в Перник.

Заради това и общината там поиска отпускането на 20 000 десетлитрови бутилки минерална вода, която да бъде доставена на детски градини, училища, болници, както и на хората в града.

Още днес беше осигурена доставката на около 100 тона бутилирана вода, потвърди в Сутрешния блок на БНТ шефът на Дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението "Николай Николов.

Осигуряването на питейна вода е само една от незабавните мерки, които трябва да бъдат предприети за хората от Перник, които предстои да посрещнат и Новата година в условията на воден режим.

Николай Николов, ГД "Пожарна безопасност и защита на населението": Освен доставянето на питейна вода е необходимо осигуряването на вода за санитарно битови нужди, за да не се допусне зараза и евентуалното и разпространение.

Списъкът от необходими мерки се допълва от осигуряването на функционалността на пречиствателната станция, пренасочване на води и от Палакарийския канал към язовир Студена, както и използването на води от карстовите пещери в района.

Николай Николов, ГД "Пожарна безопасност и защита на населението: Трябва от пещерите да изземем наличното количество вода, надявайки се че като изчерпим това количество, по склоновете на планината отново ще отиде в пещерата. т. е. ще симулираме работата на един извор.

Николай Николов заяви, че затруднения ще има месеци напред. Крайният резултат ще се почувства след година и половина - две, когато чашата на язовира бъде пълна, а загубите се предотвратят с цялостна подмяна на водопреносната мрежа. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари