„Супер клетка” в Северна България

3
Страховитото метеорологичното явление се случва веднъж на 5 години
Страховитото метеорологичното явление се случва веднъж на 5 години Видео: NOVA

Страховитата буря, която причини разрушения в Северна България във вторник, е сравнително рядко метеорологично явление, коментира пред NOVA климатологът доц. Георги Рачев.

Той поясни, че такова се случва веднъж на 3-5 години. „Това е „супер-клетка”. Нарича се мезоциклон. Много голям облак, който е повече от 30 км в диаметър”, посочи доц. Рачев.

Той обясни, че градушката в случая е падала с такава скорост, че топчетата лед не са можели да се разделят и са достигали земята под формата на ледени късове с размери, колкото кокоше яйце.

Климатологът подчерта, че дори има съмнения за образувало се локално торнадо в района на Плевен, което е изтръгнало дървета от корените.

Доц. Рачев е категоричен, че подобна буря не може да се предвиди. Тя се развива и набира сила за минути. В случая стрелбата с ракети срещу градушка би била „все едно да ловуваш африкански слон с карфица”.

Ученият поясни, че в центъра на облака е имало ледено ядро с диаметър около 5 километра и обем от 500 кубически километра.

„До края на месеца предстои същото време. Надявам се, че не такова брутално”, прогнозира доц. Рачев.

Във видеото се вижда завихрянето на ледения вятър и как огромните ледени късове пръскат искри при ударите си покривите на сградите в Плевен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари