Градушка като лимони: 12-минутен апокалипсис в Сливенско нанесе огромни щети

2
"Скоростта на движение на облака е била много висока. За 6 минути той е преминавал 4 километра, затова апокалипсисът е продължил 12 минути”, обясни Веселин Вълчев, областен управител
"Скоростта на движение на облака е била много висока. За 6 минути той е преминавал 4 километра, затова апокалипсисът е продължил 12 минути”, обясни Веселин Вълчев, областен управител Видео: NOVA

Огромна градушка унищожи посеви, нанесени са сериозни щети в сливенските села Сборище и Оризари

Късовете са били с големината на лимони, а редица стопански постройки са с разрушени покриви, предаде NOVA

Местните го определят като "леден апокалипсис", срещу който са безпомощни. Фотоволтаици са разбити, а над 20 са потрошените автомобили. 

Облакът се е формирал над село Караново. Върху него са изстреляни 54 противоградни ракети, съобщиха от областната управа в Сливен. "Скоростта на движение на облака е била много висока. За 6 минути той е преминавал 4 километра, затова апокалипсисът е продължил 12 минути”, обясни Веселин Вълчев, областен управител.

В района на Нова Загора пък се образува мощна купесто-дъждовна система с потенциал за едра градушка. Облакът премина Балкана в посока Велико Търново, където беше разбит от самолет на Изпълнителната агенция за борба с градушките.

Докато валежът над Твърдица е изолирана буря, то в западните краища на страната гръмотевичната активност е особено силна. Валежи с потенциал за градушки са обхванали Северозападна България.

Процесите ще се засилват с приближаването на вечерта. До края на денонощието се очакват локални значителни по количество валежи на много места в Западна и Северна България.

Жълт код за опасни явления е обявен от НИМХ за четиринайсет области в страната. Предупрежденията са за обилни валежи и гръмотевична активност.Поройни дъждове и градушки имаше и вчера. Почти всички покриви на къщи в с. Галище са с изпочупени керемиди от разразилата се вчера разрушителна градушка, съобщиха от кметството. Огромните ледени късове са счупили и стъкла на прозорци. През целия ден местните жители пренареждат керемиди по покривите, опасявайки се от нови дъждове и бури, обяснява кметът на маданското село Бисер Емилов.  

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари