Суха Коледа в Родопите

1
На трапезата неизменно присъства Коледицата
На трапезата неизменно присъства Коледицата Снимка: БТА

На трапезата неизменно присъства Коледицата

Денят преди Коледа, с който завършва продължителният коладски пуст, в Родопите се нарича Суха или Детешка Коледа.

"Коледа е най-богатият в обредно отношение зимен празник и един от най-големите годишни празници, познат в цялата българска етническа територия", каза Ваня Йорданова, етнолог в Регионалния исторически музей "Стою Шишков" в Смолян.

"В среднородопските селища в Смолянския край Бъдни вечер е първата кадена вечеря и един от най-почитаните семейни празници. Няколко дни преди Коледа стопанинът на всяка къща е отсичал дебело дърво, което е трябвало да поддържа буен огъня през цялата бъднивечерска нощ. Пепелта от изгарянето на това дърво не се изхвърляла, защото според поверието, тя е лековита и стимулира плодовитостта. С нея напролет се пръскали нивите, за да дават повече реколта, с нея се лекували болен или урочасан добитък", разказва Ваня, цитирана от БНР.

Обредната бъднивечерска трапеза в среднородопските селища се нарежда върху чиста и нова кърпа, постлана направо върху пода

"На трапезата неизменно присъства Коледицата. Това е меден съд, пълен със сурови зърнени храни и свещ - символ на изобилието в дома".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари