Студент от Русенски университет със стипендия от фондация "Еврика"

0

На 4 февруари 2016 г. от 13,00 ч. в Националния политехнически музей – София, ул. Опълченска 66, се състоя церемония за връчване на сертификати за стипендии на ФондацияЕВРИКА” на 47 студенти и ученици с изявени способности в науката и техниката.

Специални гости на церемонията бяха г-жа Цецка Цачева – председател на 43-то Народно събрание, и г-н Томислав Дончев – заместник министър-председател по европейските фондове и икономическата политика, депутати, заместник министри, ректори на университети, учени и общественици.

„Искам да благодаря на Фондация „Еврика“ за 26-годишните усилия да подпомага талантливи амбициозни млади хора с доказан интерес към науката. Резултатите са налице“, заяви г-жа Цецка Цачева. „Искам да се обърна с благодарност и към представителите на „Хуауей Технолоджис”, които също дават своя дан в това да се подпомагат доказани в своите резултати студенти и ученици. Това е ярък пример за добрите приятелски отношения между България и Китай и в присъствието на Негово превъзходителство посланика на Китай искам да заявя, че за нас, за българското общество, за държавниците, за политиците, е много важно образованието и науката да бъдат онази здрава основа, върху която да положим съвременния дневен ред и резултати на България.“

Г-н Томислав Дончев обърна внимание, че от грижата ни за образованието, науката и иновациите днес зависи бъдещето ни след 10-15 години.

„Ако ние искаме България след десетилетия да бъде по-напред, най-голямата, най-смислената, най-умната инвестиция е повече усилия в образованието и науката – посочи той и допълни, – най-големият капитал на България са чудесните млади хора, които са пред очите ми.“

Вече двадесет и шест години Фондация „Еврика” предоставя стипендии на даровити и изявени в науката и техниката ученици и студенти.

Те се определят чрез конкурси или са за получени медали в международните средношколски олимпиади по математика, информатика, физика, химия и биология. Стипендиите, присъдени чрез конкурс, носят имената на изтъкнати български учени и общественици с принос в развитието на българската и световна наука, техника и технологии – Джон Атанасов, акад. Никола Обрешков, акад. Георги Наджаков, акад. Методи Попов, акад. Дончо Костов, акад. Димитър Мишев, акад. Ангел Балевски, Кольо Фичето и акад. Евгени Матеев.

За втори път се присъждат специални стипендии „Хуауей ИКТ“, за което фондацията е получила най-голямото си дарение за годината от мултинационалната компания „Хуауей Технолоджис“.        

Справка за стипендиите и стипендиантите:

Общ брой на стипендиантите за учебната 2015 - 2016 година - 47

Стипендии по видове:                 

  • Стипендии, носещи имената на известни български учени и творци с принос в българската и световна наука и техника – 16;
  • Стипендии за носители на медали от международните средношколски олимпиади – 21;
  • Стипендии „Хуауей ИКТ“ – 10.

Разпределението на стипендиантите по университети и училища:

  • 16 са представители на СУ „Св. Климент Охридски“;
  • 5 – ШУ „Еп. К. Преславски“;
  • 4 – Медицински университет – София;
  • 2 – Технически университет – София;
  • 2 – УАСГ – София;
  • 1 – УНСС – София;
  • 1 – Стопанска академия „Д. Ценов“ – Свищов;
  • 1 – Русенски университет „Ангел Кънчев“;
  • 1 – НВУ „Васил Левски“;
  • 1 – Университет „Асен Златаров“ – Бургас;
  • 1 – ТУ – София, Филиал Пловдив;
  • 1 – Икономически университет – Варна;
  • 1 – ПУ „Паисий Хилендарски“;
  • 1 – Лесотехнически университет – София;
  • 1 – Аграрен университет – Пловдив;
  • 1 – Медицински университет – Пловдив.

Стипендианти на фондацията са и ученици, лауреати от международни олимпиади, които учат в МГ „Атанас Радев“ – Ямбол, НПМГ – София и СМГ „Паисий Хилендарски“.

За фондация „Еврика“:

Фондация „Еврика” подкрепя проекти на талантливи български деца и младежи в областта на науката, техниката и предприемачеството, насърчава обучението и специализацията, стимулира разширяването на младежкото международно научно и техническо сътрудничество, подкрепя младите изобретатели, учени и предприемачи, участва в разпространяването на научни, технически и икономически знания.

За изминалите 26 години от създаването си Фондация „Еврика“ е:

- предоставила стипендии или добавки към стипендии на 2539 студенти и ученици;
- помогнала на 1286 млади хора да участват в международни научни форуми и да специализират в престижни научни центрове и компании;
- организирала и провела 584 изяви – конкурси, състезания, конференции и школи за деца, ученици, студенти, млади учени и специалисти;
- оказвала финансова помощ на младите учени в техните научни изследвания и има принос за осъществяване на стопански инициативи на млади хора.

http://evrika.org/

За „Хуауей Технолоджис”:

„Хуауей Технолоджис” е световен лидер за глобални информационни и комуникационни технологични решения (ИКТ). Компанията е отдадена на каузата да създава стойност за потребителите си и да обогатява живота на хората.

Разчитайки на големите си инвестиции в развитие на нови технологии и на опита и експертизата си, „Хуауей Технолоджис“ има големи заслуги за преодоляването на цифровото разделение и за налагането на широколентов Интернет достъп.

Корпорацията предлага модерни и иновативни ИКТ решения, осигуряващи на потребителите конкурентни предимства в телекомуникациите, корпорациите, устройствата и облачните услуги.

Сто и седемдесетте хиляди служители на „Хуауей Технолоджис“ в целия свят са посветени на това да дадат най-доброто от компанията на своите потребители, телеком операторите и предприятията.

Фирмата е класирана на 228 позиция в авторитетната световна класация „Глобал Форчън 500“.

Международната програма за талантливи студенти Telecom Seeds For The Future е най-голямата програма за корпоративна отговорност на „Хуауей Технолоджис“.

Тази програма е посветена на подпомагане развитието на ИКТ образованието, както и на намиране и подготовка на ИКТ таланти, и тяхното бързо развитие в ИКТ индустрията.

Програмата също така се стреми да развива местни ИКТ таланти, да провокира интерес към телекомуникационния и ИТ сектори и да разпространява добрите практики.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари