Стотици души ще изкачат Мальовица в памет на Боян Петров

0
Мальовица е последният връх в България, изкачен от алпиниста преди заминаването му за вр. Шиша Пангма
Мальовица е последният връх в България, изкачен от алпиниста преди заминаването му за вр. Шиша Пангма

Няколкостотин души ще изкачат утре връх Мальовица в Рила в памет на алпиниста Боян Петров, който през май изчезна в Хималаите.

От Планинската спасителна служба обясняват пред БНР, че макар прогнозата да е за подходящо време, теренът е мокър и има опасност при струпване на такива големи групи хора.

Близо 500 души са заявили в социалните мрежи, че ще участват в изкачването на Мальовица - последният връх в България, изкачен от Боян Петров.

"Времето ще е слънчево със заоблачавания в следобедните часове. Не се очакват валежи според прогнозата за времето, вятърът ще е умерен, а по билото може би малко по-силен", каза Тервел Тотев от Планинската спасителна служба.

Той обаче предупреди, че през последните дни времето е много динамично и при тази облачност може да има някакви локални превалявания.

Според Тервел Тотев теренът горе е все още много мокър и туристите трябва да имат това предвид.

"Като цяло маршрутът не е лек. Денивелацията е от порядъка на 1000 метра, преминава се през много морени и стръмни склонове, пътеката е хлъзгава, вие се на серпентини, на места е много стръмна. Така че не е разходка в Южния парк", каза той.

При толкова много хора движението ще е бавно, каза още Тервел Тотев.

В събитието във фейсбук, организаторите разказват за инициативата така:

"Заедно на поход до последния български връх - Мальовица (2729м), изкачен от Боян Петров преди заминаването му за вр. Шиша Пангма. 

Целта на събитието е да покажем подкрепата си към хората с рискови професии, каквато беше на Боян и не само! Всички знаем колко нападки, обиди и безброй различни коментари имаше в социалните мрежи относно желанието на един човек да върви НАГОРЕ в буквален и преносен смисъл.

Искаме да вдъхнем кураж на всички в и извън нашата родина, които по един или друг начин в предвид работата си почти ежедневно са подложени на риск. Ние сме с вас и подкрепяме избора на всеки един, защото без вас света, в който живеем нямаше да е същия!"

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари