Стойчо Кацаров: Рискът от нова COVID вълна през есента продължава да съществува

0
Въпреки спада на заразени с коронавирус в последните седмици, опасността от нова вълна през есента продължава да съществува.
Въпреки спада на заразени с коронавирус в последните седмици, опасността от нова вълна през есента продължава да съществува. Видео: NOVA

Рискът от нова COVID вълна през есента продължава да съществува

Това заяви служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров по време на отчета на правителството, предаде NOVA. Междувременно обаче заради спада на заразените напоследък има вероятност в следващите дни България да влезе в зелената зона според критериите на Европейската комисия.

Недоброто състояние на здравната система и лошото управление на кризата са причина за резултатите от пандемията, според служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Страната ни беше последна по брой тестове, първа по смъртност, последна по ваксинация”, подчерта той.

Затова променили логистиката за снабдяване с ваксини. Така за месец над 400 хиляди души над 60 години са имунизирани. Въпреки спада на заразени с коронавирус в последните седмици, опасността от нова вълна през есента продължава да съществува.

Евентуалната трета вълна през есента може да се случи, защото не достатъчен брой хора са ваксинирани, но и заради това, че здравната система, и без да има COVID-19, се нуждае от промяна”, смята д-р Кацаров.

Вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев обеща да продължи помощта от 50 лева за пенсионерите. И се похвали с падналата безработица.

Безработицата в страната продължава да намалява на годишна база намалението е с над 37%, нивото е около 5,4%. Това е добър знак, че българската икономика плавно се възстановява”, смята министърът.

Вицепремиерът Атанас Пеканов заяви, че Планът за възстановяване не е предаден все още и има забавяне:

Първо - политическото решение на нашите предшественици да не го подават, както и някои технически неизправности, които бяха оставени да решим”, обясни той. Но страната ни няма да загуби средствата, които чакаме от Европа.

Важно е да кажем, че парите за България не са застрашени, те ще дойдат в рамките на тази година”, каза още Пеканов.

Служебният министър на финансите Асен Василев заяви, че в системата се е сблъскал с липса на контрол при възлагане и изпълнение на обществени поръчки. А по отношение помощите в кризата - ведомството е успяло да организира извънбюджетен ресурс от порядъка на 2,5 млрд лева, с който да се надградят мерките, подпомагащи бизнеса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Жена се кара на мъжа си:
- Спри да пиеш и да лазиш, че детето гледа от тебе и трета година не може да проходи.

Харесай Дунавмост във Фейсбук