Кацаров: Смъртността от COVID-19 у нас остава висока, но в сравнение с другите вълни е по-ниска

0
Според него темата с фалшивите сертификати за COVID-19 у нас е преекспонирана
Според него темата с фалшивите сертификати за COVID-19 у нас е преекспонирана

За мерките решават експертите, заяви служебният министър на здравеопазването

При тази вълна на COVID-19 смъртността остава висока, но ако я сравняваме с предишните вълни, тя е значително по-ниска. Това каза в интервю по bTV служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров.

По думите му причините България да загуби толкова много животи по време на пандемията са лошото състояние на здравната система и ниските нива на ваксинация.

Здравната система, която г-н Бойко Борисов остави, е напълно дебалансирана, с много тежки диспропорции във всички си аспекти и всичките си сфери. За съжаление, без Народно събрание не може да бъде променена, не би могла да бъде реформирана“, заяви Кацаров.

Служебният министър изтъкна, че в момента е създадена по-добра организация в болниците и затова няма починали на стълбите на болничните заведения. Няма хаос, няма паника, мерките са планирани още през лятото, уточни Кацаров.

На въпроса дали предстои промяна на ограничителните мерки той отговори, че това го решават експертите и утре ще има заседание на експертния съвет по епидемиология, който ще обсъди настоящата ситуация.

На базата на техните решения действаме, както и досега. За разлика от г-н Бойко Борисов, който излизаше вечерта, през нощта, спираше, отваряше, затваряше, даже спираше ваксинации, сега не се действа така“, допълни служебният министър.

Относно карантинирането на учениците Кацаров напомни, че при един заразен в клас всички деца се поставят под карантина за 10 дни и после се връщат в клас без тестване.

Той отчете, че в момента няма училища, които са минали изцяло на онлайн обучение, а само отделни класове.

От утре хората, които си поставят трета доза, ще получават сертификат. Той обаче няма да е за пътуване, а просто удостоверение. Трета доза могат да си поставят всички хора, които пожелаят, каза Кацаров.

Според него темата с фалшивите сертификати за COVID-19 у нас е преекспонирана.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Реших да се сдобря с жената. Викам си, що не ѝ купя рокля? Лошото е, че се събуди гадината, точно когато я мерех с рулетката.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари