МЗ, експерти и инфлуенсъри с нов подход към неваксинираните: Морков, а не тояга

0
Назидаване, страх и комуникационно пресищане са част от причините за ниското ниво на ваксинация срещу COVID-19 според специалисти
Назидаване, страх и комуникационно пресищане са част от причините за ниското ниво на ваксинация срещу COVID-19 според специалисти Снимка: БТА

Назидаване, страх и комуникационно пресищане са част от причините за ниското ниво на ваксинация срещу COVID-19 според специалисти

Назидаване, страх и комуникационно пресищане са част от причините за ниското ниво на ваксинация срещу COVID-19. Тези становища бяха заявени по време на среща на ръководството на Министерството на здравеопазването и членовете на Обществения съвет по ваксинация. От нея стана ясно, че възприемат нов подход и стратегия за убеждаване на неваксинираните българи, обобщава Dir.bg

Според социолога Първан Симеонов комуникационното пресищане, дори с правилната гледна точка, води до "смяна на канала". По думите му българинът трябва да бъде поощряван и насърчаван, а не назидаван. Симеонов припомни, че не малка част от хората не се ваксинира, защото лекарите препоръчваха да се изчака с ваксинацията след преболедуване. "На маргинализираните групи, на групите сред младите хора е добре да се въздейства", допълни той.

Страхът е доминиращата причина за неваксинацията, посочи социологът Андрей Райчев. По думите му "този страх не е случаен, той беше нагнетяван година и половина. Страховита истерия, която властта и медиите хвърлиха върху народа, а вече народът е преминал в режим на оцеляване. Категорично трябва да се излезе от страха. Новата нормалност е настъпила и се казва ненормалност", каза още Райчев.

Проф. Ивайло Търнев, началник на Клиниката по нервни болести в Александровска болница каза, че недоверието към медиците все още не е преодоляно. По думите му има медици, които пред пациентите си или пред здравните медиатори говорят против ваксините. "Информационната кампания трябва да бъде ежедневна, а не да затихва, но трябва да се борим с фалшивите новини", допълни той.

Духовните лидери на мюсюлманската и на арменската общност в България, певци и спортисти, експерти по комуникация, психолози призоваха хората да се ваксинират.

Снимка: БТА

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров каза, че подобни срещи са полезни за хората и изрази оптимизма си, че може да се излезе от ситуацията. Здравната система ще се справи, макар и с много трудности, усилия и саможертва. Кацаров изрази надежда, че ще можем да се справим и с недоверието.

Певицата Люси Дяковска сподели, че е била една от първите ваксинирани, тъй като е знаела, че това е правилното решение. Дяковска посочи, че го е направила и заради възрастни роднини и е смятала, че това е нейната социална отговорност. "Вече съм вакснирана с трета доза", посочи тя.

Снимка: БТА

"Като човек, ваксиниран в България, имах много свобода в работата си в Германия, защото там рестрикциите и зелените сертификати започнаха много преди тези в България. Там децата в училищата отдавна се тестваха и рестрикциите в Германия сега вече отпаднаха, а тук тепърва се въвеждат. Според мен късно бяха въведени сертификатите и беше дадена много кратка възможност на хората да го преосмислят. Вече живеем в общество, в което социалната отговорност е забравена и за повече от по-възрастните хора темата за социалната отговорност е по-позната, защото сме имали и различни примери, допълни тя. От началото на годината, а и в последните месеци не смятам, че имахме правилните лидери по отношение на ковид-кризата и хора, които наистина да застанат зад решенията и зад грешките си", добави Дяковска. По думите ѝ прекалено много свобода е била дадена на лидери, следвани от много хора, да се изказват срещу ваксинацията и това е разединило държавата. "Медицински лица също се изказват против ваксинацията", допълни тя. "Ние сме държавата, но има други хора, които движат нас и ако те не дадат единодушно своя пример, няма как обществото да бъде накарано и да повярва, че това е нещо важно и че трябва да се случи", добави Дяковска. "Ако всеки намери готовност да направи нещо повече за човека до него, което ще помогне на нашето "ние", то тогава ще успеем да отидм към по-хуманна политика и да избягаме от популизма, който оказва негативно влияние върху ваксинационната кампания", добави тя.

Борис Линков, лекоатлет, спечелил тази година бронзов медал на европейското първенство в Талин, каза, че се е ваксинирал през март. "Така се чувствам по-защитен и съм убеден, че ваксината гарантира евентуално по-леко преболедуване", допълни той.

Психологът Ани Владимирова посо

чи, че е добре за българина да намира някаква прилика със сравнително познати лица реални лица, в които да се припознава. Подобен тип кампания ще "влезе в когнитивната му система" и ще започне да разпознава, че "пожарът го наближава".

Снимка: БТА

"От зеления сертификат не трябва да се отстъпва под никаква форма", каза д-р Цветеслава Гълъбова, директор на държавната психиатрична болница "Св.Иван Рилски". По думите ѝ някои политици са обжалвали сертификата в съда и са призовавали хората да не се ваксинират. "Изправени сме пред стена от недоверие", допълни тя. По думите ѝ лидерите са хората, които могат да помогнат ваксинацията да протича по по-благоприятен за всички начин. "Това не бива да става чрез назидание и обвинения", допълни тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари