Стефан Янев предупреди областните управители за подводни камъни

1
В изборния ден областните администрации да бъдат в тясна връзка с полицията и местните администрации
В изборния ден областните администрации да бъдат в тясна връзка с полицията и местните администрации Снимка: БГНЕС

В изборния ден областните администрации да бъдат в тясна връзка с полицията и местните администрации

Най-голямото предизвикателство пред организацията на изборите е машинното гласуване, заяви пред всички 28 областни управители служебният премиер Стефан Янев. На специална среща в Министерския съвет, посветена на предстоящия вот, Янев предупреди областните за подводни камъни и даде указания да не бъдат допускани никакви нередности на 11 юли.

Избори, които да бъдат честни, прозрачни и легитимни - това е целта на служебния кабинет и областните управители, обясни премиерът Стефан Янев.

"Да не се допуснат негативи, на които сме били свидетели и преди, и максимално да ограничим всички тези практики, които след изборите водят до една полемика, една динамика в говореното, когато казват, че е имало нещо нередно. Нашата задача е да не допуснем всякакви нередности."

Най-голямото предизвикателство пред организацията е ЦИК да купи допълнителни машини на време и да ги сертифицира.

"Което позволява именно честността на изборния процес, което позволява бързо и ефективно да се гласува, така че да не се създават предпоставки в съответните СИК-ове, където има по-голям брой избиратели, да се получават опашки, напрежение, удължаване на изборния ден и т.н."

Без да влиза в конкретика, Янев предупреди областните управители.

"Не бива да подценяваме и подводните камъни във всички тези процеси, които малко или много биха могли да се появят по пътя на организацията на изборите."

"В изборния ден областните администрации да бъдат в тясна връзка с полицията и местните администрации", обясни Янев.

"Да имаме готовност за гъвкавост и ефективни решения, които да водят към легитимни избори, към избори, които са достатъчно честни и прозрачни, така че да бъдат разпознати от мнозинството от българските граждани."

Областните управители изразиха готовност за стройна организация.

"Няма да позволим погазване на нормативната уредба и продължаване на недобрите практики", каза Мария Нейкова, областен управител на Бургас.

Срещата продължи при закрити врата за медиите.

На срещата присъства и президентският съветник по антикорупция и бивш служебен вътрешен министър Пламен Узунов. От пресцентъра на МС уточниха, че Узунов е бил гост и не е участвал в разискванията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари