Срутище затвори "историческия" обходен път на Габрово

1
В новия инфраструктурен обект са инвестирани 100 милиона лева на европейските данъкоплатци
В новия инфраструктурен обект са инвестирани 100 милиона лева на европейските данъкоплатци

Срутище затвори "историческия" обходен път на Габрово, при това само дни след фанфарното му откриване

На 4 юни премиерът Бойко Борисов направи поредния си рейд с джипа, за да "освети" новия инфраструктурен обект, в който са инвестирани близо 100 млн. лева на европейските данъкоплатци. Днес във Фейсбук се появи поредната печална илюстрация на качественото пътно строителство у нас - Пепа Сомлева публикува снимка от шосето, блокирано от отломки от очевидно неукрепени скатове. Пътували по маршрута коментираха, че предпазни мрежи има само на отделни участъци, което очевидно не е достатъчно, пише Сега.

В началото на месеца бяха завършени и пуснати в експлоатация последните 12 км от обходното шосе, което се строи от 2013 г. Пътят е със стратегическа за България и за ЕС важност. Той е част от коридора Букурещ - Русе - Димитровград - Александруполис. Обслужва направленията Русе - Велико Търново - Шипка - Стара Загора - Свиленград (Маказа) и Оряхово - Севлиево - Шипка - Стара Загора - Свиленград (Маказа). Това прави още по-недопустимо калпавото изпълнение. "Сега" очаква Агенция "Пътна инфраструктура" да отговори защо по трасето има неукрепени участъци и кой е отговорен за допуснатия проблем - проектантът, строителите, строителният надзор, самата АПИ? Извън тези въпроси отсега е ясно, че ще чуем познатото успокоение - пътят е в гаранция и дефектите ще бъдат отстранени за сметка на виновните.

Целият обходен път на Габрово е с обща дължина 23 км. Цената е 92. 94 млн. лева с ДДС. Изпълнител е консорциум с участието на фирмите "Хидрострой" АД, "Пътни строежи - Велико Търново" АД и "Пътинженерингстрой - Т". Проектът е наистина исторически - той бе започнат в далечната вече 2013 г. с финансиране от старата оперативна програма "Транспорт 2007-2013 г.", а после продължи да се достроява със ресурси от българския бюджет. Заради огромното закъснение ЕК заплаши, че ще отреже с 11 млн. евро финансирането.

На 4 юни за "рязането на лентата" премиерът пристигна в компанията на вицепремиера Томислав Дончев, финансовия министър Владислав Горанов и зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков. Височайшата визита се излъчваше на живо на фейсбук страницата на Борисов, който използва повода да изнесе поредна лекция за успехите на сегашното управление и издънките на предишните. Вицепремиерът Дончев, бивш кмет на Габрово, изтъкна, че на този обект поне три пъти са правени първи копки. А Борисов отвърна: "Ние вече не правим първи копки, направо откриваме. Даже вече ще гледаме и ленти да няма. Пътят е пуснат предварително, ние ей така само минаваме, да се порадваме на труда си."

"Радостен съм, че мащабният проект по обходния път на Габрово, водещ към бъдещия тунел под Шипка, вече е завършен. По 23-километровото трасе има много големи съоръжения, изградени чрез съвременни строителни технологии. Такъв е стоманобетонният мост с дължина 640 м над долината на река Синкевица, част от кв. "Чехлевци" и кв. "Войново" на Габрово", написа премиерът във фейсбук на 4 юни.

Дали се радва на срутището днес?

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари