Средната миньорска заплата става 1800 лева

0
Минималната заплата е 784 лева
Минималната заплата е 784 лева Снимка: БТА / AP Photo

Средната работна заплата в минерално-суровинната индустрия в страната ще се повиши до 1800 лв. през 2019 г.

Това каза председателят на Българска минно-геоложка камара (БМГК) проф. дтн инж. Николай Вълканов. Днес той от името на работодателите подписа Отраслов колективен трудов договор с миньорските синдикати КНСБ и КТ "Подкрепа". 

Двете страни се уговориха са увеличение на заплатите в сектора и за нови придобивки за служителите. Документът е приложим за всички заети в този важен за икономиката на България отрасъл и определя нови условия за работещите в бранша, информира Economic. 

Така с новия договор минималната работна заплата в минерално-суровинната индустрия в страната става 784 лв. като това се дължи на по-високия коефициент, по който браншът изчислява минималното заплащане в минерално-суровинната индустрия – 1.4 спрямо минималната работна заплата за страната.

Като цяло заплатите в минния бранш са сред най-високите в страната, стана ясно по време на срещата. За 2017 г. брутното месечното възнаграждение на наетите е било в размер на 1540 лева, през 2018 г. е 1660 лв., а през 2019 г. ще достигне 1800 лв. Това е с близо 50% по-високо от средното у нас, коментираха експертите в бранша.

Освен това, за всяка година придобит трудов стаж се заплаща допълнително възнаграждение в размер на 0.9 на сто от основната заплата за работещите при надземни условия и 1% за работещите при подземни условия.

Към придобивките, съгласно новия Отраслов колективен трудов договор, двете страни договориха увеличение на минималната стойност на безплатната храна и добавките в размер не по-малък от 5,00 лв. на отработен ден, а за работещите при подземни условия, не по-малкоот 6,50 лв. Договорени са и размерът на допълнителното трудово възнаграждение за нощен труд, както и заплащането за положен извънреден труд- не по-малко от 50% за работата през работните дни и до 120% за работа на официален празник.

С подписването на днешния Отраслов колективен договор заплащането в бранша се увеличава с 10 % и така се запазва сред най-високите в страната.“ – заяви председателят на БМГК проф. дтн инж. Николай Вълканов, който подписа документа от името на работодателите.

Важно е да се подчертае, че няма друг бранш с такова голямо увеличение на заплащането. Искам да уточня, че говорим за минималната работна заплата за всички миньори в страната, увеличена по 1,4. При нас има наплив от желаещи да работят в бранша, за разлика от останалите сектори, където се наблюдава липса на интерес“ – сподели инж. Владимир Топалов, председател на Синдикална миньорска федерация „Подкрепа”

Инж. Валентин Вълчев, председател на Федерация на независимите синдикати на миньорите към КНСБ, отбеляза, че това е първото за годината подписване на отраслов трудов договор между браншова камара и синдикати. Това показва, че работодатели и синдикати работят добре и има отличен социален диалог. Освен това ясно си личи отговорността на работодателите към заетите в индустрията.

Отрасловият колективен трудов договор  се отнася за отрасъл „Проучване, добив и преработка на минерални суровини”. Неговото действие е за срок от две години. С него се уреждат въпросите на трудовите и осигурителните отношения - доходи, трудова заетост, социално обслужване, условия на труд, социално партньорство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Рангеле, каква е тая музика, сватба ли минава?
- Грозданке, давай, че от 2 минути светофара свети зелено!

Харесай Дунавмост във Фейсбук