Бившата казарма на "Сръбчето" става лагер за 3 000 бежанци

0
Бившето ж.п.-поделение в района на Сръбчето ще бъде пригодено за бежански център“
Бившето ж.п.-поделение в района на Сръбчето ще бъде пригодено за бежански център“ Видео: TVN

Бившето ж.п.-поделение в района на Сръбчето ще бъде пригодено за бежански център“.

В него ще бъдат настанявани задържаните при опит за нелегално преминаване на Дунав мост бежанци. Там те ще изчакват, докато Темида се произнесе за по-нататъшната им съдба. Новината беше потвърдена от представители на Българския червен кръст и на Гранична полиция. По думите на директора на „Гранична полиция“ в Русе Димитър Чорбаджиев, 4-етажният блок е в задоволително състояние, но е нужен ремонт за подмяна на дограмата, нова ВиК и електрическа инсталации, а трябва и да се оборудва. Нужната сума е около 100 000 лева, като възможностите за финансиране са от държавния бюджет за догодина и то ако се прецени, че е целесъобразно.

„Става дума не за бежански лагер, както бе тиражирано, а за помещение за временно настаняване на емигранти, докато разследването срещу тях приключи“, подчерта Чорбаджиев. В момента задържаните при опит нелегално да напуснат страната и да продължат към Западна Европа бежанци изчакваха съдебните решения в следствения арест на ОД МВР. Напоследък обаче стана тенденция за опити за преминаване на големи групи. Само през последните 2 месеца бяха задържани веднъж повече от 50 и втори път – над 30 души, което значително надвишава капацитета на ареста. Затова от прокуратурата повдигнаха въпроса за изграждане на център, в който задържаните да изчакват съдебните решения.

Според неофициална информация на "Обзървър Русе", става въпрос именно, за трайно настаняване на над 3000 /три хиляди/ души-бенжанци, в бившата казарма на "Сръбчето".
Под благовидния предлог, че просто там задържаните ще очакват решение на Съда, едни хора с друг етнически произход, раса и неизяснена криминална история, трайно ще бъдат настанени в нашия град.

Сами си дайте сметка, колко е бърза нашата съдебна система и дали няма да станем свидетели на едно неузаконено и постоянно присъствие на нелегални имигранти в града ни, които необезпокоявани от никого ще се разхождат по русенските улици, до решаване на статута им. Както знаете, всяко решение на Темида подлежи и на обжалване, а това е още едно условие за удължаване на престоя на нелегалните. Нали не мислите, че държавата ще осигури охрана от "бежанците" и те няма да бъдат допускани извън обитаваната територия? Та то улиците няма кой да пази от хулиганите, а армията е обезкървена, като е сведена до критичните 17 000 души.

Опасяваме се, недалновидната политика на управляващите, да не доведе до влошаване на социално-икономическа проблематика, касаеща трудовата и социална заетост, както и ескалиране на и без това изострената криминогенната обстановка в града ни.

Ние от "Обзървър Русе" мислим, че щом проблемите са общи, то е нормално заедно да ги решаваме, като се вслушваме в гласа и на обикновените хора, които първи ще имат сблъсък с натрапеното присъствие на чуждата култура.

Източник: ОБЗЪРВЪР - Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари