Спряха доставките на плодове в училищата

0
Директори отказват да приемат продуктите. Набутват търговци в схемата
Директори отказват да приемат продуктите. Набутват търговци в схемата Снимка: БГНЕС / Архив

Директори отказват да приемат продуктите. Набутват търговци в схемата.

Директори на училища и детски градини връщат доставените плодове и зеленчуци по схемата “Училищен плод” и на практика децата не получават полагащите им се закуски. За това предупредиха производители, които са одобрени през 2018 г. като доставчици по схемата. пише Труд.

В мейли до фирмите от учебните заведения обясняват, че отказват доставките, защото са получили указания от Държавен фонд “Земеделие” да не приемат никакви продукти по схемите “Училищен плод” и “Училищно мляко”, обясни Милена Рашева, управител на една от фирмите. Като претекст се използва обжалването на наредбата за условията и реда за прилагане на схемите, за която се чака решение на 5-членния състав на Върховния административен съд.

Целта е в доставките да се вкарат търговци и прекупвачи, твърди Венцислав Михайлов, заместник-председател на Националната асоциация на млекопреработвателите в България. По думите му търговците изнудват производителите да кандидатстват с най-ниска цена, за да печелят те. Така, ако държавата дава 60 ст. за доза кашкавал по схемата “Училищно мляко”, те ни принуждават да им я даваме по 30 стотинки, а разликата отива в джоба им, обясни Михайлов.

Затова директорите са подлъгани да правят нови процедури по избор на доставчик, въпреки че договорите на старите са до 2021 година. Производителите предлагат до излизане на решението на ВАС по казуса, фонд “Земеделие” да даде съответните указания на директорите. “Има действащи индивидуални административни актове, има подадени графици на директорите в голяма част от учебните заведения и фонд “Земеделие” трябва да приложи стария ред за условията и реда на прилагане на наредбата”, каза Венцислав Михайлов.

Заради бездействието по проблема производителите поискаха оставките на земеделския министър Десислава Танева, нейния заместник Чавдар Маринов и изпълнителния директор на фонда Васил Грудев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари