Спешно продават килийното училище на Колю Фичето

2
Местната община търси купувач за 17 000 лева
Местната община търси купувач за 17 000 лева

Килийно училище, строено от знаменития възрожденски майстор Колю Фичето във великотърновското село Плаково, се руши и няма кой да го спаси.

Местната община спешно търси купувач, който да купи терена и сградата за 17 хил. лв., ако това се случи обаче, купувачът почти сигурно е, че разруши сградата и така старото школо ще бъде тотално унищожено. Въпросната сграда е строена през далечната 1820 г. и в нея са се обучавали в продължение на десетилетия децата от Плаково, пише Монитор.

По турско време в нея се е помещавал и конакът с местния бей и заптиетата. След Освобождението тя е използвана за кметство и за общежитие на учениците, които са идвали да попиват знания от селата в съседства: Велчево и Средни колиби. След това сградата е била още детска градина и поща. От близо половин век тя вече е неизползваема, изоставена е и тотално се руши. Въпреки че е официално със статут на паметник, от общината не искат да вложат и лев, за да я укрепят, ремонтират и реставрират, и така да я спасят. За тях тя вероятно вече е съвсем непотребна вехтория, която трябва да изчезне. Бившето килийно училище е обявено за продан, като началната тръжна цена е 17 000 лв. Всъщност първоначално цената е по-висока, но след 20-те неуспешни проведени търга от Общинската агенция по приватизация са взели решение да намалят предишната цена с 20% и се е стигнало до тези 17 хил. лв. Възможно е една от причините за нежеланието никой бизнесмен да се ангажира с подобна инвестиция да е местоположението на имота. Той се намира върху общинска земя, но е на метри от църквата и паметника до нея.

„Сами разбирате, че който купи къщата и земята, ще трябва да се съобразява с доста неща. Къщата е паметник на културата. А освен това на това място не може да се направи бар например”, обяснява кметицата на Плаково Петя Кънчева.

Тя споделя, че още през 2000 г., когато станала кмет, сградата на бившето килийно училище била в доста окаяно състояние и с течение на годините просто продължила постепенно, но сигурно да се руши.

При вземане на решението за продажбата на старото школо никой от общината не е питал за това местните жители от Плаково, повечето от които са категорично против. Те смятат, че сградата им е един от основните символи на селото, събрала в себе си по-голямата част от неговата история през последните 200 години, и поради тази причина трябва да бъде ремонтирана и възстановена. Като хората имат и конкретно виждане за бъдещето на бившето школо – то да бъде превърнато в музей.

В Плаково е възстановена старата църква „Рождество Богородично, строена през 1847 г., също от Уста Колю Фичето и учениците му, върху основите на още по-стара църква. Иконите в храма са авторски и са дело на зографите Симеон Симеонов и Досю Коюв от Трявна, и Никола Илюв от Търново. За разлика от други църкви в региона, иконостасът на църквата в Плаково е оригинален и стар, а това го прави и ценен. В черковния двор се е намирало и въпросното килийно училище, подложено днес на разруха. В селското читалище пък местният учител и поет Никола Козлев за пръв път е прочел поемата си „Черен арап и хайдут Сидер”, която е направена от местните самодейци с мелодия на народна песен. А в една от старите къщи, собственост на хаджи Стойо и намираща се до реката, се е укривал Васил Левски. По време на Руско-турската освободителна война там е бил щабът на руските войски.

Плаково е създадено през първите години на османското владичество от хора, бягащи от завоевателите. Оцелелите решават да търсят спасение в Стара планина. Докато вървели през гората, те непрекъснато плачели и оттам се родило и името на новото, основано от тях село, твърди легендата. През годините селото е надминавало 1100 души. Днес в него живеят около 500 жители. То се смята за едно от най-българските села в общината, тъй като почти 90% от хората там се определят като българи и православни християни.

От януари 2005 г. в селото е основано сдружението „Плаково в бъдеще”

което си е поставило за цел да съхрани културно-историческото наследство и да развие селския културен туризъм, чрез който да превърне отново красивото кътче в Стара планина в желано и посещавано място. Това обаче очевидно ще е доста трудно, въпреки че селото се намира на сравнително добро и привлекателно място, на 15 км от Велико Търново. Кметицата Петя Кънчева споделя, че действително селото се населява предимно от българи, но въпреки предлагащите се имоти желаещи да живеят там няма. От бившите английски заселници вече е останало само едно семейство. Останалите са си събрали багажа и са си заминали на Албиона.

От днес, 2 април, сериозни затруднения ще има и за живеещите в селото местни жители. Заради основен ремонт на мост над река Белица временно ще бъде затворен четвъртокласният път между Плаково и Килифарево, а движението на всички превозни средства ще се извършва по обходен маршрут. Този ремонт е по проект на общината и заедно с ремонта на още един мост - над река Елишин, на пътя между Плаково и Велчево, е на стойност 800 хил. лв. Заради втория ремонт от 3 април ще бъде затворена и тази пътна отсечка.

Рушащото се 200-годишно килийно училище.

Старата селска църква „Рождество Богородично”, в чийто двор се намира обявеното за продажба рушащо се килийно училище.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари