Дойче шуле се отказва от сградата на бившата данъчна служба

0
Предлагат сградата да бъде прехвърлена на Център за специална образователна подкрепа – Русе
Предлагат сградата да бъде прехвърлена на Център за специална образователна подкрепа – Русе Снимка: Областна администрация - Русе / архив

Предлагат сградата да бъде прехвърлена на Център за специална образователна подкрепа – Русе

Дойче шуле се отказва от разширяване на базата си в сградата на бившата данъчна служба на ул.“Рига“ в Русе.

Затова кметът Пенчо Милков предлага на общинските съветници имотът да се предостави на Център за специална образователна подкрепа – Русе. Такова искане е постъпило от директора на ЦСОП-Русе поради възникнала належаща необходимост: тенденция за увеличаване броя на децата със специални образователни потребности в гимназиален етап (7 г. - 18 г.),спецификата на поведението им, обуславяща развитие на допълнителни умения, индивидуално обучение и нуждата от допълнително оборудване, информира Русе Медиа.

През април 2022 г. с решение на Министерски съвет имотът бе прехвърлен безвъзмездно на Община Русе за осъществяване на образователна дейност чрез СУПНЕ „Фридрих Шилер“. През юли обаче директорът на Дойче шуле е изпратила писмо до Общинския съвет, в което изразява становище за отпадане на необходимостта от предоставяне на имота за нуждите на образователната дейност на учебното заведение. Причините са тенденция към намаляване на броя учениците в общообразователните училища на територията на Община Русе, планирания брой паралелки според Стратегията за развитие на училището за учебната 2023г./2024г. и достатъчна наличност на стаи/кабинети след реконструкции до началото на 2024 г./2025 г.

След запитване до РУО - Русе, става ясно, че нито една образователна институция, с изключение на ЦСОП – Русе, не проявява интерес към недвижимия имот. А според решението на правителството сградата трябва да се ползва за образователни нужди.

„Предвид стартиралата учебна 2022 г./2023 г. и належаща нужда за спешно осигуряване на подходяща материална база, необходима за задоволяване на специфичните потребности на учениците от ЦСОП - Русе, а именно осигуряване на отделна, допълнителна сграда – с друг тип оборудване, осигуряваща възможности за развитие на допълнителни умения и компетентности, в която да се провеждат практически часове по специалности на деца с тежки форми на ментални заболявания, паметов дефицит и хиперактивно поведение, деца със специални образователни потребности и специфично поведение, внасям предложение Общински съвет Русе на редовната на 13.10.2022 г., да обсъди изключителната важност на този обществено значим въпрос, който да бъде решен в най-кратки срокове“, казва кметът Пенчо Милков.

Затова той предлага да се предложи на правителството да измени решението си от април 2022 г., като промени образователната институция, която ще ползва прехвърлената безвъзмездно сграда – вместо СУПНЕ „Фридрих Шилер“ – гр. Русе да бъде „Център за специална образователна подкрепа – Русе (ЦСОП - Русе)“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    6
    Если
    Половината училища в Русе берат душа и е време да ги закриват.
  • 1
    5
    До 1
    Ами като са наивници тези ученици,не искат да отидат в Русия,а в Германия.Е,то и от руската не искат в Русия,но...
  • 4
    4
    Росица
    При 3 пъти намалели ученици в 50 хил. Русе, и на нивото на Оксфорд да беше Шулето, пак щеше да има проблеми да напълни паралелките. Райнов и той се влачеше по корем да запази паралелките в МГ, ама накрая му резнахме зелката. Просто не става да се напъва с 2-ки да приема, само и само да запази бройката от късния соц, когато Русе беше с 3 пъти повече население и имаше смисъл от голям прием.
  • 0
    3
    От Софийския инспекторат
    Ако имаше кадърен шеф Дойчето щеше да е поне наравно с МГто. Достатъчно е само да изкарат началните класове в друга сграда и щяха да си запазят учениците.
  • 10
    2
    от Инспектората
    Стопяването на русенските випуски от 2500 на 800 застрашава оцеляването даже на елитните училища.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари