"Спешна помощ" в Русе застават зад здравния министър д-р Петър Москов

0
Линейките на центъра и неговите филиали в региона са облепени със стикери в подкрепа на д-р Петър Москов
Линейките на центъра и неговите филиали в региона са облепени със стикери в подкрепа на д-р Петър Москов Видео: БГНЕС

Работещите в "Спешна помощ" в Русе застават зад здравния министър д-р Петър Москов в опитите му да направи реформи в системата. Линейките на центъра и неговите филиали в региона са облепени със стикери в подкрепа на министъра, а служителите са приели декларация, към която има и подписка с искания за реформи и защита за всички здравни работници.

И в момента има случаи, когато русенските линейки отиват на адреси, придружавани от полицейски екипи. Това става, ако сигналът на тел.112 е подаден с агресия, разказва фелдшерът Боян Българинов. Много по-често обаче агресията се проявява на място, особено при рискови пациенти в малките часове на нощта. Медиците разказват, че подобни проблеми имат не само с ромското малцинство, а докато извикат полиция, трябва сами да се оправят. "Понякога с думи става работата, но някой път трябва и бързо да бягаме за съжаление. Заставаме плътно зад исканията на д-р Москов, министъра на здравеопазването, и ще отстояваме нашите позиции докрай, защото вече сме стигнали до краен предел. И ние също сме хора, и ние вече не издържаме", казват от "Спешна помощ".

Един от последните случаи е бил в село Хотанца, където живее предимно ромско население. По време на сбора на селото има смъртен случай и когато линейката пристига, около 60 души, под въздействието на алкохол, се нахвърлят върху екипа. Медиците са успели да се справят със ситуацията, но признават, че са били доста стресирани.

"Подкрепяме д-р Москов , защото като че ли той се оказа единственият до момента министър, който иска най-после да постигне реформата в здравеопазването, още повече, че набляга на екипите в Спешна помощ, за разграничаване на истинските спешни случаи, тъй като много често се налага да ходим за мерене на една температура, което не е спешно и животозастрашаващо състояние. А ако не отидем, излизаме виновни, въпреки че реално нямаме никаква вина", казва диспечерът Анюта Балевска.

В подписката си "Спешна помощ"-Русе настоява и за защита на всички здравни кадри, особено на екипите в Спешно приемно отделение в болниците и отделенията, тъй като те също са нападани често от агресивни пациенти и техни близки./

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари